PENGUMUMAN

 Senarai ini memaparkan semua Pengumuman termasuk yang sudah diarkibkan dan yang terkini

Produk Labelling And Hands On (29 Feb -31 Mac 2022)

 12 Jan 2022 |  12 Jan 2022  31 Mac 2022

Jadual Latihan 2022

 12 Jan 2022  Dipaparkan sepanjang masa

IKLAN PERMOHONAN MENGISI JAWATAN KOSONG PERSONEL MYSTEP

 Dipaparkan sepanjang masa
Permohonan adalah dipelawa dari Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan Personel MySTEP di PROGRAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN, KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA bagi jawatan PERSONEL SHORT-TERM EMPLOYMENT PROGRAM (MySTEP). Tempoh Perkhidmatan adalah 10 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2022). SYARAT LANTIKAN :- Calon-calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :- (a) Warganegara Malaysia; (b) Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; (c) Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Senireka Grafik, Creative Multimedia atau yang setaraf dengannya dan diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (d) Kepujian dalam Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. DESKRIPSI TUGAS :- 1) Bertanggungjawab kepada Ketua Cawangan Komunikasi dan Kepenggunaan. 2) Merekabentuk, mencadang dan mendraf rekaan kreatif infografik dan video multimedia untuk bahan promosi keselamatan dan kualiti makanan di Program Keselamatan dan Kualiti Makanan. Jangkaan bahan promosi baru yang dihasilkan termasuk infografik dan video multimedia sebanyak 20 bahan. 3) Mempunyai kemahiran untuk mengendalikan kamera dan video serta suntingan 4) Memuat naik bahan infografik dan video multimedia di laman sosial rasmi PKKM (Facebook dan Twitter). 4) Mengambil gambar atau video melibatkan aktiviti Program Keselamatan dan Kualiti Makanan bagi penyediaan bank data gambar-gambar digital. 5) Menyediakan video multimedia untuk Program Keselamatan dan Kualiti Makanan 2020. 6) Mengkaji dan menganalisa data-data pengikut (followers), Likes, Reach, Page Views, Page Reviews dan Post Engagements di laman Facebook Rasmi BKKM sedia ada dan membuat laporan sama ada dalam bentuk softcopy atau hardcopy.

11th Nutrition Labeling and Claims Webinar Series

 16 Nov 2021  Dipaparkan sepanjang masa

KEPERLUAN BARU PENGEKSPORTAN PRODUK MAKANAN KE CHINA

 Dipaparkan sepanjang masa
Pihak General Administration of Customs, The People’s Republic of China (GACC) akan menguatkuasakan keperluan pendaftaran premis pemprosesan makanan dan premis penyimpanan makanan seperti yang dinyatakan dalam Decree no. 248. (versi Bahasa Mandarin), & (versi Bahasa Inggeris). Bermula 1 Januari 2022, hanya produk makanan dari premis pemprosesan dan premis penyimpanan makanan yang telah berdaftar dengan pihak GACC DIBENARKAN import masuk ke China oleh pihak GACC. Sehubungan itu, pihak: i) Pengilang; dan ii) Gudang penyimpanan makanan (dry store & cold store) diminta mengambil tindakan SEGERA. Sila layari link ini untuk maklumat lanjut. http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=441000552

Let's Get Social IFSTC

 21 Sep 2021  Dipaparkan sepanjang masa

PERHATIAN KEPADA JURUANALISIS MAKANAN

 Dipaparkan sepanjang masa
Pengumuman ini di tujukan kepada semua Juru Analisis Makanan. Perbaharuhi Perakuan Amalan Tahunan anda sebelum Disember 2021 bagi mengelakkan caj lewat di kenakan. Sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi Sekretariat Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia di talian 03-88850797 ext 4229/4237 atau emel di mjmm@moh.gov.my

PERHATIAN - NOTIS PEMAKLUMAN OPERASI KAUNTER

 Dipaparkan sepanjang masa
PERHATIAN ! Dalam tempoh FASA PERTAMA Pelan Pemulihan Negara, operasi kaunter Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan akan beroperasi pada jam 8.30 pagi sehingga 12.30 tengahari secara temujanji sahaja. Sebarang urusan rasmi, sila Hubungi NO TEL : 03-8885 0796 / 03-8885 0797 atau emel ke bkkm@moh.gov.my Sekian, terima kasih.

PERHATIAN - NOMBOR SAMBUNGAN PEGAWAI BKKM

 Dipaparkan sepanjang masa
PERHATIAN ! Berikutan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah diumumkan, Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan akan menangguhkan penerimaan pelawat buat sementara waktu. Sebarang urusan rasmi, sila Hubungi NO TEL : 03-8885 0796 / 03-8885 0797 atau emel ke bkkm@moh.gov.my Nota: Hubungi nombor yang tertera dan masukkan nombor sambungan pegawai yang ingin dihubungi. Perkhidmatan bantuan operator tidak dapat disambungkan sepanjang tempoh PKP. Sekian, terima kasih.

HEBAHAN PERANCANGAN KAJIAN SEMULA PERATURAN STANDARD KOMODITI DI BAWAH PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985 BAGI TAHUN 2023

 Dipaparkan sepanjang masa
Kementerian Kesihatan Malaysia melalui Program Keselamatan dan Kualiti Makanan (PKKM) telah merancang untuk mengkaji semula secara holistik dan sistematik semua peraturan di bawah Akta Makanan 1983 bagi peraturan standard komoditi di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985. BAGI TAHUN 2023, pihak PKKM akan membuka cadangan pindaan bagi kumpulan komoditi makanan berikut: i) Teh, Kopi, Cikori Dan Hasil Yang Berkaitan ii) Kekeras Dan Hasil Kekeras iii) Sayur-Sayuran Dan Hasil Sayur-Sayuran iv) Makanan Yang Tidak Distandardisasikan Di Tempat Lain v) Novel Food vi) Rumusan Susulan vii) Penggunaan Air, Ais Dan Stim Oleh itu, semua pihak yang berkepentingan (stakeholders) adalah dipelawa untuk mengemukakan sebarang cadangan pindaan bagi kumpulan komoditi tersebut. Tarikh tutup (deadline) bagi penerimaan permohonan bagi cadangan pindaan adalah pada 31 DISEMBER 2022. Maklumat lanjut boleh diperolehi di laman sesawang BKKM, http://fsq.moh.gov.my > Perundangan > Hebahan > 5 Years Review

Dasar Kualiti Program Keselamatan Dan Kualiti Makanan

 29 Apr 2022  Dipaparkan sepanjang masa

Garis Panduan Keselamatan Makanan Bank Makanan (Food Bank)

 19 Jan 2022  Dipaparkan sepanjang masa

Maklumbalas Mengenai Sistem FoSIM

 20 Dis 2021  Dipaparkan sepanjang masa
BKKM ingin memohon kerjasama dan jasa baik tuan/puan untuk menjawab borang maklumbalas mengenai Sistem FoSIM. Terima kasih di atas maklumbalas yang diberikan. Sila klik pada https://forms.gle/TKpdY3fhHxWmHwLv7

PENGUATKUASAAN TARIKH PENGGUNAAN MALAYSIAN STANDARD 1480:2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Penguatkuasaan penggunaan MS1480:2019 akan bermula pada 1 September 2021 .Sehubungan itu , semua pemegang pensijilan HACCP KKM perlu bersedia untuk bertukar ke versi baharu MS1480:2019 mengikut tarikh yang dikuatkuasakan.

MAKLUMAN PENGGUNAAN FOOD SAFETY INFORMATION SYSTEM OF MALAYSIA (FOSIM) BAGI AKTIVITI PELESENAN MESIN JUAL AIR, AIS, AIR MINUMAN BERBUNGKUS (AMB) DAN AIR MINERAL SEMULAJADI (AMS)

 Dipaparkan sepanjang masa
Tuan/Puan yang dihormati, Dimaklumkan semua permohonan lesen Mesin Jual Air (MJA), Ais, Air Minuman Berbungkus (AMB) dan Air Mineral Semulajadi (AMS) perlu dikemukakan melalui Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) di http://fosim.moh.gov.my berkuatkuasa serta-merta. Walau bagaimanapun, permohonan lesen yang masih sedang diproses secara manual (permohonan yang diterima sebelum FoSIM dilancarkan pada 15 Mac 2021) di peringkat Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) dan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) perlu diselesaikan dengan SEGERA oleh pemohon. Laporan akhir permohonan pula perlu dikemukakan oleh PKD/JKN ke peringkat Ibu Pejabat BKKM selewat-lewatnya pada 30 September 2021. Bagi permohonan lesen (secara manual) yang tidak diselesaikan selepas 30 September 2021, maka permohonan adalah TERBATAL dan pemohon perlu mengemukakan permohonan baru berserta bayaran fi proses melalui sistem FoSIM. Sekian, terima kasih.

PERMOHONAN PERGERAKAN RENTAS DAERAH DAN NEGERI BAGI KEPERLUAN PELESENAN MESIN JUAL AIR DALAM TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP)

 Dipaparkan sepanjang masa
Tuan/Puan yang dihormati, Sebarang permohonan pergerakan rentas daerah atau negeri bagi keperluan pelesenan Mesin Jual Air (MJA) Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) perlu dikemukakan ke Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Keselamatan dan Kualiti Makanan) Jabatan Kesihatan Negeri yang berkaitan. Sila rujuk senarai di http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=191 Permohonan boleh dibuat dengan mengemukakan surat permohonan rasmi dan melampirkan senarai pekerja atau staf berserta nombor kad pengenalan yang terlibat dalam kerja-kerja penyelenggaraan, pembersihan dan sanitasi MJA tersebut. Walau bagaimanapun, keperluan merentas daerah dan negeri masih tertakluk kepada kebenaran pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM). Sekian, terima kasih.

Permohonan Sijil Eksport dan Penyenaraian Fasiliti Makanan perlu menggunakan sistem FoSIM sepenuhnya mulai 1 April 2021.

 29 Jul 2021  Dipaparkan sepanjang masa
Mulai 15 Mac 2021 semua industri makanan boleh membuat Pendaftaran dan menggunakan sistem FOSIM 2.0. Semua permohonan Sijil Eksport (Sijil Kesihatan, Sijil Eksport Penjualan Bebas dan Sijil Non-GMF) dan Penyenaraian Fasiliti Makanan untuk tujuan eksport perlu menggunakan sistem FoSIM sepenuhnya mulai 1 April 2021. Sebarang masalah berkaitan permohonan melalui sistem FOSIM, sila rujuk Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang berhampiran. "

EN