PENGUMUMAN

 Senarai ini memaparkan semua Pengumuman termasuk yang sudah diarkibkan dan yang terkini

Product Labelling & Hands On

 13 Jan 2020 |  13 Jan 2020  04 Mac 2020

Food Safety Training for Auditor Under ACB-HACCP SCHEME

 13 Jan 2020 |  13 Jan 2020  26 Mac 2020

PERTUKARAN HACCP KEPADA VERSI 2019

 18 Dis 2019 |  18 Dis 2019  30 Sep 2020
PENSIJILAN HACCP AKAN MENGGUNAKAN BERTUKAR KEPADA MS 1480:2019 BERKUATKUASA 1 SEPTEMBER 2020. SEMUA SYARIKAT YANG PERLU BERSEDIA UNTUK BERTUKAR KE VERSI BAHARU MENGIKUT TARIKH YANG DIKUATKUASA.

KENYATAAN TAWARAN SEBUT HARGA: PELUPUSAN KENDERAAN JABATAN MITSUBISHI PAJERO (WKD 7415 DAN WKD 7421) DI BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI

 24 Sep 2019 |  24 Sep 2019  30 Sep 2019
Tawaran adalah dipelawa kepada syarikat atau orang perseorangan yang layak/ berminat untuk membeli Aset Alih seperti berikut:- 1. Pacuan 4 Roda Mitsubishi Pajero WKD 7421 1 3,000.00 2. Pacuan 4 Roda Mitsubishi Pajero WKD 7415 1 3,000.00 Sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di talian 03-88850797 Pn. Herni Suhaida binti Rohim (samb: 4042) dan Cik Norazwin binti Shamsudin (samb: 4063).

Sambutan World Food Safety Day

 Dipaparkan sepanjang masa
Adakah anda tahu? 7 Jun telah diisytiharkan sebagai hari sambutan World Food Safety Day oleh United Nation (UN) Kempen "Support World Food Safety Day" juga turut di lancarkan untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat dunia tentang kepentingan keselamatan makanan yang sering di dipandang ringan sehinggalah sakit akibat keracunan makanan Di peringkat global, kempen ini bertujuan untuk setiap individu menyatakan sokongan terhadap "World Food Safety Day" dalam bentuk rakaman video dan di post di media sosial. JOM selfie dan Welfie sokongan anda! #WorldFoodSafetyDay #FOAWHOCodex

26th Session of the Codex Fats and Oils Committee in Malaysia

 Dipaparkan sepanjang masa
Members and Observers of the Codex Alimentarius Commission are meeting in Kuala Lumpur, Malyasia from 25 February to 1 March 2019 at the 26th session of the Codex Fats and Oils Committee. Discussions taking place include the addition of palm oil to the Codex Standard for Named Vegetable Oils; a proposed revision of the Standard for Olive Oils and Olive Pomace Oils; discussions on walnut oil, almond oil, hazelnut oil, pistachio oil, flaxseed oil and avocado oil, as well as alignment of food additives in standards for some fats and oils. Sumber : http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1181737/

Kursus Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) kepada Pegawai Teknologi Makanan

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi pegawai yang berminat untuk mengikuti kursus tersebut, borang permohonan hendaklah dikemukakan sebelum tarikh tutup permohonan kepada pegawai di Seksyen Pembangunan Juruaudit. Permohonan yang diterima selepas tarikh tutup tidak akan diproses. Mohon rujuk Garis Panduan Pelantikan Juruaudit PJKM bagi prosedur permohonan selanjutnya.

Akuan Yang DIBENARKAN Dan TIDAK DIBENARKAN Tetapi BERSYARAT Pada Iklan Dan Label Makanan

 Dipaparkan sepanjang masa
Seksyen 17 (1) (b), Akta Makanan 1983 menyatakan apa-apa perkara yang dilarang pada label makanan juga dilarang dalam iklan makanan. Peraturan-Peraturan Makanan 1985 yang terlibat adalah Peraturan 18, 18(A), 18(B), 18(C), 18(D), 18(E) dan 26.

Jadual Permohonan Kursus Wajib Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan (LPM) Tahun 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi individu yang berminat untuk mengikuti Kursus tersebut, permohonan boleh dikemukakan melalui sistem atas talian Food Handler Training Information System (FoHTIS) di http://fosimdomestic.moh.gov.my/. Hanya permohonan yang lengkap sahaja akan diproses selanjutnya.

Course offered by International Food Safety Training Centre (IFSTC) - Year 2020

 01 Jan 2020 |  01 Jan 2020  31 Dis 2020
The IFSTC Courses are open! We cordially invite you to join us for our top-notch courses. More details: please contact: ifstc@moh.gov.my

HEBAHAN 5 YEARS REVIEW TAHUN 2020

 31 Dis 2019 |  31 Dis 2019  31 Mac 2020
HEBAHAN PERANCANGAN KAJIAN SEMULA PERATURAN STANDARD KOMODITI DI BAWAH PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985 BAGI TAHUN 2020

PENUNDAAN TARIKH DIALOG BAGI DRAF PINDAAN PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985 BERKAITAN TEMPOH SAHLAKU DAN FI LESEN AMB, AMS, AIS DAN MJA

 26 Nov 2019 |  26 Nov 2019  31 Dis 2019
PENUNDAAN TARIKH DIALOG BAGI DRAF PINDAAN PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985 BERKAITAN TEMPOH SAHLAKU DAN FI LESEN AMB, AMS, AIS DAN MJA Adalah dimaklumkan bahawa sesi Dialog bersama pihak industri bagi membincangkan draf pindaan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 berkaitan tempoh sahlaku dan fi lesen bagi air minuman berbungkus (AMB), air mineral semulajadi (AMS), air dari mesin jual air (MJA) dan ais yang dijadualkan pada 9 Disember 2019 telah ditunda ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

HEBAHAN KAJIAN SEMULA PERATURAN MINUMAN BERALKOHOL DI BAWAH PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985

 Dipaparkan sepanjang masa
Dimaklumkan bahawa Bahagian ini sedang mengkaji semula semua peraturan minuman beralkohol di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Pihak yang berminat dijemput mengemukakan cadangan pindaan kepada Bahagian ini dengan melengkapkan maklumat seperti dalam borang "Format for Application on the Amendment of Food Regulations 1985 (Standard Commodity)” selewat-lewatnya sebelum 30 September 2019. Sebarang pertanyaan mengenai perkara ini boleh berhubung dengan Pn Nor Nabihah binti Ab Rahman di talian 03-88850797 ext 4081 atau melalui emel n.nabihah@moh.gov.my.

Kadar Baru Fi Sijil Kesihatan Bagi Industri Makanan Tanpa Sijil HACCP KKM

 Dipaparkan sepanjang masa
Adalah dimaklumkan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan akan melaksanakan kadar baru fi sijil kesihatan bagi industri makanan tanpa sijil HACCP KKM atau certification body (CB) yang diiktiraf; surveilan HACCP dan surveilan GMP mulai 1 Januari 2019 sepertimana yang dimaklumkan semasa sesi dialog bersama pihak industri pada 9 Ogos 2016.

EN