Log Masuk Kakitangan
PROFIL
CARTA ORGANISASI
VISI, MISI & OBJEKTIF
POLISI KESELAMATAN MAKANAN
Dasar Keselamatan Makanan Kebangsaan
Majlis Keselamatan Makanan Dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Kebangsaan 2010-2020
Pelan Strategik 2018-2020 Program Keselamatan Dan Kualiti Makanan
SEJARAH DAN GARIS MASA BKKM
FUNGSI CAWANGAN
Unit Pengurusan
Polisi Dan Pembangunan
Standard Codex
Standard Dan Codex
Codex Kebangsaan
Codex Antarabangsa
Makmal
Surveilan
Komunikasi Dan Kepenggunaan
Pematuhan Domestik
Pre-Market Approval
Industri Domestik
Import
Eksport
Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia
LAPORAN TAHUNAN PKKM
PERKHIDMATAN
MAKMAL ANALISIS MAKANAN
Permohonan Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Pengeluaran Sijil Kesihatan Oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (TUJUAN PENGEKSPORTAN)
Senarai Makmal Swasta Untuk Pengeluaran Sijil Kesihatan Bagi Tujuan Pengeksportan
Perkhidmatan Analisis Makmal Makanan KKM
Senarai Makmal Swasta Untuk Nitrate/Nitrate (Sarang Burung Walit)
Senarai Makmal Swasta Untuk Analisis DEHP
Senarai Makmal Swasta Untuk Maleic Acid
Senarai Makmal Untuk Ceramicware
EKSPORT MAKANAN
Sijil Eksport
Umum-sijil Eksport
Permohonan Sijil Kesihatan
Permohonan Sijil Penjualan Bebas
Permohonan Sijil Non-genetically Modified Food (non-gmf)
Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
Umum-penyenaraian Premis Pemprosesan/pengeksport
Ikan & Hasilan Ikan Ke Kesatuan Eropah (eu)
Ikan & Hasilan Ikan Ke Negara Selain Kesatuan Eropah
Susu & Hasilan Susu Ke China
Sarang Burung Walit Mentah Ke China
Produk Makanan Ke Singapura
Keperluan Pengeksport Makanan
Umum- Keperluan Pengeksportan Makanan
Senarai Keperluan Eksport Makanan
Indonesia: Keperluan Pengeksportan Fresh Food Of Plant Origin (ffpo)
Pengeksportan Makanan Berasaskan Tumbuhan Ke Vietnam
Pengeksportan Makanan Berasaskan Haiwan Ke Vietnam
Hebahan Eksport Makanan
IMPORT MAKANAN
Aktiviti Import Makanan
Prosedur Pengimportan Makanan
Matriks Pengimportan Makanan
FOSIM Import
Pengimportan Makanan Bukan Untuk Jualan
Garis Panduan
PENSIJILAN
MeSTI
Seramik
GMP
Trust MyCatering
HACCP
Garis Panduan Mass Katering
Garis Panduan Inflight Catering
Organik
Food Defense
MyFood Tag
Autentik
PELESENAN
Air Minuman Berbungkus (AMB) & Air Mineral Semulajadi (AMS)
Ais
Mesin Jual Air (MJA)
PENGIKTIRAFAN BESS
Permohonan & Garis Panduan Bess
PROGRAM LATIHAN PENGENDALI MAKANAN
Informasi
Kaedah Memohon
Senarai Terkini
Sekolah Latihan Pengendali Makanan Diiktiraf
Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan
Sekolah Latihan Pengendali Makanan / Syarikat Tidak Diiktiraf
PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN
Pendaftaran Juruanalisis Makanan & Perakuan Amalan Tahunan
PELABELAN MAKANAN
Semakan Label Makanan
Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
Garis Panduan
PENDAFTARAN PREMIS MAKANAN
PENDAFTARAN PREMIS IRADIASI MAKANAN
IFSTC
Latihan IFSTC
PEMBANGUNAN JURUAUDIT
Garis Panduan Dan Kursus Juruaudit Skim Pensijilan KKM
MAJLIS KESELAMATAN MAKANAN DAN PEMAKANAN KEBANGSAAN (MKMPK)
INSTITUSI
KENDIRI
Sekolah
Garis Panduan Berdasarkan HACCP
Nota Peringatan Keracunan Makanan
FOOD SAFETY TRAINING FOR AUDITOR UNDER ACB-HACCP/ GMP SCHEME STANDARDS MALAYSIA
PERUNDANGAN
AKTA MAKANAN 1983
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985
PERATURAN-PERATURAN KEBERSIHAN MAKANAN 2009
PERATURAN-PERATURAN IRADIASI MAKANAN 2011
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN (PENGELUARAN SIJIL KESIHATAN BAGI EKSPORT IKAN DAN HASILAN IKAN KE KESATUAN EROPAH) 2009
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN (FI ANALISIS MAKANAN) 2016
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN (PENGKOMPAUNAN KESALAHAN) 2017
MAKMAL YANG DILULUSKAN DAN PELANTIKAN DAN PEMBATALAN JURUANALISIS
AKTA JURUANALISIS MAKANAN 2011
PEWARTAAN PINDAAN PERATURAN
SERANTA AWAM ATAS TALIAN
RUJUKAN
Harmonisasi Codex
DIREKTORI
DIREKTORI ANGGOTA
PROGRAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
JABATAN KESIHATAN NEGERI
PEJABAT KESIHATAN DAERAH
SENARAI MAKMAL MKKM
SENARAI MAKMAL MKA
SENARAI PINTU MASUK
SISTEM KUALITI
EKOSISTEM KONDUSIF SEKTOR AWAM (EKSA)
MS ISO 9001:2015
PETA LOKASI
Laman Web Rasmi
BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
Kementerian Kesihatan Malaysia
PERKHIDMATAN
EKSPORT MAKANAN
PENYENARAIAN PREMIS PEMPROSESAN/PENGEKSPORT
UMUM-PENYENARAIAN PREMIS PEMPROSESAN/PENGEKSPORT
IKAN & HASILAN IKAN KE KESATUAN EROPAH (EU)
IKAN & HASILAN IKAN KE NEGARA SELAIN KESATUAN EROPAH
SUSU & HASILAN SUSU KE CHINA
SARANG BURUNG WALIT MENTAH KE CHINA
PRODUK MAKANAN KE SINGAPURA
Eksport Makanan
Sijil Eksport
Keperluan Pengeksport Makanan
Hebahan Eksport Makanan
Laman Web Rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan
© 2019 Hakcipta Terpelihara
Soalan Lazim
|
Maklumbalas
|
Peta Laman
|
Dasar Privasi & Keselamatan
|
Penafian
Laman web ini kali terakhir dikemaskini pada Jumaat, 06 Disember 2019 15:40:43