Perkhidmatan makmal merupakan antara teras penting bagi aktiviti keselamatan makanan. Keputusan makmal yang jitu merupakan sokongan kepada bukti yang saintifik. Terdapat 15 buah makmal makanan di Kementerian Kesihatan iaitu 10 Makmal Keselamatan dan Kualiti Makanan (MKKM) di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah, Sarawak (Kuching dan Miri) dan lima (5) buah MKA yang terdiri daripada Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) di Sungai Buloh, Johor Bahru, Ipoh, Kota Kinabalu dan Kota Bharu.
Semua makmal makanan KKM termasuk MKA telah diwartakan mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 semenjak tahun 2002. Juruanalisis makanan telah dilantik di bawah Akta Makanan 1983 serta didaftarkan dan memperolehi Amalan Perakuan Tahunan di bawah Akta Juruanalisis 2011 dan Peraturannya.
Perkhidmatan analisis di Makmal Makanan adalah seperti di bawah:
- Aditif Makanan
- Bioteknologi
- Cemaran Semulajadi
- Logam Berat
- Mikotoksin
- Mikrobiologi
- Molekular
- Pembungkus Makanan
- Residu Dadah
- Residu Racun Perosak
- Standard dan Pelabelan Makanan
Keupayaan analisis Makmal Makanan boleh diakses di DATABASE KEUPAYAAN MAKMAL
Sebarang butiran mengenai matriks makanan (bahan / produk) yang diuji oleh makmal, sila rujuk laman web http://www.jsm.gov.my/cab-directories dengan memasukkan no. SAMM seperti berikut:
BIL | MAKMAL | NO. SAMM |
1 | MKKM Perlis | 203 |
2 | MKKM Kedah | 327 |
3 | MKKM Pulau Pinang | 337 |
4 | MKKM Selangor | 159 |
5 | MKKM Kelantan | 339 |
6 | MKKM Terengganu | 340 |
7 | MKKM Pahang | 344 |
8 | MKKM Sarawak | 239 |
9 | MKKM Miri | 334 |
10 | MKKM Sandakan | 348 |
11 | MKA Kebangsaan, Sg. Buloh | 267 |
12 | MKA Ipoh | 345 |
13 | MKA Johor Bahru | 208 |
14 | MKA Kota Bharu | 797 |
15 | MKA Kota Kinabalu | 349 |