PERKHIDMATAN ANALISIS MAKMAL MAKANAN KKM

Keupayaan makmal memberikan perkhidmatan analisis adalah elemen sokongan penting dalam Program Keselamatan dan Kualiti Makanan. Di samping itu juga, makmal perlu mendapat pengiktirafan di peringkat nasional dan antarabangsa bagi parameter analisis yang diberikan agar keputusan yang dikeluarkan adalah diterima sepenuhnya. Perkhidmatan analisis dan akreditasi seperti di bawah:

  • Aditif Makanan
  • Bioteknologi
  • Cemaran Semulajadi
  • Logam Berat
  • Mikologi
  • Mikrobiologi
  • Molekular
  • Pembungkus Makanan
  • Residu Dadah
  • Residu Racun Perosak
  • Standard dan Pelabelan Makanan

 

Sebarang butiran mengenai matriks makanan (bahan / produk) yang diuji oleh makmal, sila rujuk laman web http://www.jsm.gov.my/cab-directories dengan memasukkan no. SAMM seperti berikut:

BIL MAKMAL NO. SAMM
1 MKKM Perlis 203
2 MKKM Kedah 327
3 MKKM Pulau Pinang 337
4 MKKM Selangor 159
5 MKKM Kelantan 339
6 MKKM Terengganu 340
7 MKKM Pahang 344
8 MKKM Sarawak 239
9 MKKM Miri 334
10 MKKM Sandakan 348
11 MKA Kebangsaan, Sg. Buloh 267
12 MKA Ipoh 345
13 MKA Johor Bahru 208
14 MKA Kota Bharu 797
15 MKA Kota Kinabalu 349

 

Keterangan
KRITERIA PENERIMAAN SAMPEL DI MAKMAL 05092019.xlsx
Keupayaan Makmal Makanan, KKM update 1 Ogos 2019
 
Untuk membuka fail PDF, anda memerlukan Adobe Reader yang boleh dimuat-turun di http://get.adobe.com/reader
Adobe Reader

EN