PERKHIDMATAN ANALISIS MAKMAL MAKANAN KKM

Perkhidmatan makmal merupakan antara teras penting bagi aktiviti keselamatan makanan. Keputusan makmal yang jitu merupakan sokongan kepada bukti yang saintifik. Terdapat 15 buah makmal makanan di Kementerian Kesihatan iaitu 10 Makmal Keselamatan dan Kualiti Makanan (MKKM) di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah, Sarawak (Kuching dan Miri) dan lima (5) buah MKA yang terdiri daripada Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) di Sungai Buloh, Johor Bahru, Ipoh, Kota Kinabalu dan Kota Bharu. 

Semua makmal makanan KKM termasuk MKA telah diwartakan mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 semenjak tahun 2002. Juruanalisis makanan telah dilantik di bawah Akta Makanan 1983 serta didaftarkan dan memperolehi Amalan Perakuan Tahunan di bawah Akta Juruanalisis 2011 dan Peraturannya. 

 

Perkhidmatan analisis di Makmal Makanan adalah seperti di bawah:

  • Aditif Makanan
  • Bioteknologi
  • Cemaran Semulajadi
  • Logam Berat
  • Mikologi
  • Mikrobiologi
  • Molekular
  • Pembungkus Makanan
  • Residu Dadah
  • Residu Racun Perosak
  • Standard dan Pelabelan Makanan

 

Sebarang butiran mengenai matriks makanan (bahan / produk) yang diuji oleh makmal, sila rujuk laman web http://www.jsm.gov.my/cab-directories dengan memasukkan no. SAMM seperti berikut:

BIL MAKMAL NO. SAMM
1 MKKM Perlis 203
2 MKKM Kedah 327
3 MKKM Pulau Pinang 337
4 MKKM Selangor 159
5 MKKM Kelantan 339
6 MKKM Terengganu 340
7 MKKM Pahang 344
8 MKKM Sarawak 239
9 MKKM Miri 334
10 MKKM Sandakan 348
11 MKA Kebangsaan, Sg. Buloh 267
12 MKA Ipoh 345
13 MKA Johor Bahru 208
14 MKA Kota Bharu 797
15 MKA Kota Kinabalu 349

 

Keterangan
Database Keupayaan Makmal 2020_1.xlsx
KRITERIA PENERIMAAN SAMPEL DI MAKMAL 05092019.xlsx
 
Untuk membuka fail PDF, anda memerlukan Adobe Reader yang boleh dimuat-turun di http://get.adobe.com/reader
Adobe Reader

EN