Log Masuk Kakitangan
PROFIL
CARTA ORGANISASI
VISI, MISI & OBJEKTIF
POLISI KESELAMATAN MAKANAN
Dasar Keselamatan Makanan Kebangsaan
Majlis Keselamatan Makanan Dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Kebangsaan 2010-2020
Pelan Strategik 2018-2020 Program Keselamatan Dan Kualiti Makanan
SEJARAH DAN GARIS MASA BKKM
FUNGSI CAWANGAN
Unit Pengurusan
Polisi Dan Pembangunan
Standard Codex
Standard Dan Codex
Codex Kebangsaan
Codex Antarabangsa
Makmal
Surveilan
Komunikasi Dan Kepenggunaan
Pematuhan Domestik
Pre-Market Approval
Industri Domestik
Import
Eksport
Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia
LAPORAN TAHUNAN PKKM
PERKHIDMATAN
FOOD SAFETY TRAINING FOR AUDITOR UNDER ACB-HACCP/GMP
Garis Panduan Food Safety Training For Auditor Under ACB-HACCP/GMP
Senarai ACB Dan JuruAudit ACB-GMP/HACCP
MAKMAL ANALISIS MAKANAN
Perkhidmatan Analisis Makmal Swasta Yang Diiktiraf Oleh KKM
Garis Panduan Analisis Makanan Bagi Makmal Swasta
Permohonan Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
Senarai Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
Senarai Makmal Swasta Untuk Analisis Dehp
Senarai Makmal Swasta Untuk Maleic Acid
Senarai Makmal Swasta Untuk Nitrate/nitrate (sarang Burung Walit)
Senarai Makmal Untuk Ceramicware
Perkhidmatan Analisis Makmal Makanan KKM
EKSPORT MAKANAN
Sijil Eksport
Umum-sijil Eksport
Permohonan Sijil Kesihatan
Permohonan Sijil Penjualan Bebas
Permohonan Sijil Non-genetically Modified Food (non-gmf)
Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
Umum-penyenaraian Premis Pemprosesan/pengeksport
Ikan & Hasilan Ikan Ke Kesatuan Eropah (eu)
Ikan & Hasilan Ikan Ke Negara Selain Kesatuan Eropah
Produk Makanan Ke Singapura
Susu & Hasilan Susu Ke China
Sarang Burung Walit Mentah Ke China
Durian Dan Produk Durian Sejuk Beku Ke China
Keperluan Pengeksport Makanan
Umum- Keperluan Pengeksportan Makanan
Senarai Keperluan Eksport Makanan
Indonesia: Keperluan Pengeksportan Fresh Food Of Plant Origin (ffpo)
Pengeksportan Makanan Berasaskan Tumbuhan Ke Vietnam
Pengeksportan Makanan Berasaskan Haiwan Ke Vietnam
Hebahan Eksport Makanan
IMPORT MAKANAN
Aktiviti Import Makanan
Prosedur Pengimportan Makanan
Matriks Pengimportan Makanan
FOSIM Import
Pengimportan Makanan Bukan Untuk Jualan
Garis Panduan
Permohonan Pelabelan Semula Makanan Import
PENSIJILAN
GARIS PANDUAN
MeSTI
Seramik
GMP
Trust MyCatering
HACCP
Organik
Food Defense
MyFood Tag
Autentik
PELESENAN
Air Minuman Berbungkus (AMB) & Air Mineral Semulajadi (AMS)
Ais
Mesin Jual Air (MJA)
PENGIKTIRAFAN BESS
Permohonan & Garis Panduan Bess
Garis Panduan Penyediaan Dan Penjualan Makanan Di Premis Outlet Makanan Bergerak
PROGRAM LATIHAN PENGENDALI MAKANAN
Informasi
Kaedah Memohon
Senarai Terkini
Sekolah Latihan Pengendali Makanan Diiktiraf
Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan
Sekolah Latihan Pengendali Makanan Dalam Talian (online)
SOALAN LAZIM (FAQ) PROGRAM LATIHAN PENGENDALI MAKANAN
PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN
PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN & PERAKUAN AMALAN TAHUNAN
PELABELAN MAKANAN
Semakan Label Makanan
Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
Garis Panduan
FOSIM: Manual Semakan Dan Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
PENGIKLANAN MAKANAN
Khidmat Nasihat Pengiklanan Makanan
Garis Panduan Pengiklanan Makanan
PENDAFTARAN PREMIS MAKANAN
MESIN JUAL MAKANAN
IFSTC
Latihan IFSTC
PEMBANGUNAN JURUAUDIT
Garis Panduan Dan Kursus Juruaudit Skim Pensijilan KKM
MAJLIS KESELAMATAN MAKANAN DAN PEMAKANAN KEBANGSAAN (MKMPK)
INSTITUSI
KENDIRI
Sekolah
Garis Panduan Keselamatan Makanan Di Sekolah
Garis Panduan Berdasarkan HACCP
Nota Peringatan Keracunan Makanan
MAKANAN SEDIAAN DI RUMAH (HOME-BASED FOOD)
Garis Panduan Keselamatan Makanan Home-Based
Garis Panduan Permohonan Penyenaraian Pengusaha Makanan Home-Based
PERUNDANGAN
HEBAHAN 5 YEARS REVIEW
AKTA MAKANAN 1983
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985
PERATURAN-PERATURAN KEBERSIHAN MAKANAN 2009
PERATURAN-PERATURAN IRADIASI MAKANAN 2011
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN (PENGELUARAN SIJIL KESIHATAN BAGI EKSPORT IKAN DAN HASILAN IKAN KE KESATUAN EROPAH) 2009
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN (FI ANALISIS MAKANAN) 2016
PERATURAN-PERATURAN MAKANAN (PENGKOMPAUNAN KESALAHAN) 2017
MAKMAL YANG DILULUSKAN DAN PELANTIKAN DAN PEMBATALAN JURUANALISIS
AKTA JURUANALISIS MAKANAN 2011
PEWARTAAN PINDAAN PERATURAN
SERANTA AWAM ATAS TALIAN
2020
2019
2023
2021
2022
RUJUKAN
Harmonisasi Codex
Processing Aids/ Bahan Bantuan Pemprosesan
Garis Panduan Pelabelan INS Aditif Makanan
DIREKTORI
DIREKTORI ANGGOTA
PROGRAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
JABATAN KESIHATAN NEGERI
PEJABAT KESIHATAN DAERAH
SENARAI MAKMAL MKKM
SENARAI MAKMAL MKA
SENARAI PINTU MASUK
SISTEM KUALITI
EKOSISTEM KONDUSIF SEKTOR AWAM (EKSA)
MS ISO 9001:2015
PETA LOKASI
MUAT TURUN
MESYUARAT ADUAN DAN PELAPORAN KESELAMATAN MAKANAN 2020
SENARAI PEMBERI PENDIDIKAN TINGGI (PPT) YANG MEMPUNYAI MOA BAGI PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN
GARIS PANDUAN PENGGUNAAN FASILITI KKM BAGI TUJUAN LATIH AMAL PELAJAR/PELATIH PEMBERI PENDIDIKAN TINGGI EDISI KEDUA 2021
Laman Web Rasmi
BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
Kementerian Kesihatan Malaysia
PERKHIDMATAN
PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN
PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN & PERAKUAN AMALAN TAHUNAN
Perkhidmatan
Food Safety Training For Auditor under ACB-HACCP/GMP
Makmal Analisis Makanan
Eksport Makanan
Import Makanan
PENSIJILAN
Pelesenan
Pengiktirafan BeSS
Program Latihan Pengendali Makanan
Pelabelan Makanan
PENGIKLANAN MAKANAN
Pendaftaran Premis Makanan
Mesin Jual Makanan
IFSTC
Pembangunan Juruaudit
Majlis Keselamatan Makanan dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
Institusi
Makanan Sediaan Di Rumah (Home-based Food)
Laman Web Rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan
© 2023 Hakcipta Terpelihara
Soalan Lazim
|
Maklumbalas
|
Peta Laman
|
Dasar Privasi & Keselamatan
|
Penafian
Laman web ini kali terakhir dikemaskini pada Khamis, 08 Jun 2023 9:10:45