Pengendalian Daging Ayam Yang Selamat

1. Pemilihan Daging Ayam

Semasa membeli daging ayam segar, pengguna haruslah teliti dan berhati-hati serta jangan ambil mudah ketika memilih daging ayam. 

Panduan pemilihan ayam:

 • Isi pejal dan anjal
 • Tidak berlendir
 • Tidak berubah warna seperti sudah lebam atau kehijauan
 • Tidak berbau busuk (bau daging mereput)
 • Kulit ayam berwarna cerah dan nampak segar

Jika membeli ayam beku, pastikan ayam tersebut masih berkeadaan keras dan beku semasa penerimaan.

Pilih tempat penjualan yang mengutamakan kebersihan.

* Jangan mengambil risiko menerima bekalan ayam mentah yang sudah rosak kerana ia boleh mengundang bahaya.

2. Proses Membersihkan Ayam

 

 •  Potong daging ayam mengikut saiz yang dikehendaki.
 • Cuci dan bersihkan daging ayam dengan air bersih seperti air paip.
 • Pastikan bekas dan peralatan yang digunakan juga adalah bersih.

3. Penyimpanan

 • Sebaik-baiknya, daging ayam yang telah dicuci, dimasak terus kerana dagingnya mudah rosak atau busuk.
 • Jika perlu disimpan, pastikan daging ayam disimpan dalam ruang sejuk beku.
 • Sekiranya berlaku terputus bekalan elektrik dan keadaan ayam tersebut telah lembut, masak ayam tersebut dengan segera.

4. Penyahbekuan

Pastikan daging ayam yang sejuk beku dinyahbeku (defrost) sepenuhnya sebelum dimasak. Terdapat 3 cara penyahbekuan yang boleh dipilih:

 • Rendam dalam bekas bersih di bawah air paip yang mengalir berterusan sehingga ketulan ayam tersebut berpidah dan menjadi lembut.
 • Gunakan ketuhar gelombang mikro (pilih defrost).
 • Letak di ruang pendingin (chiller) dalam peti sejuk.

5. Proses Memasak

Pastikan ayam dimasak dengan sempurna. Perhatikan perkara berikut:

 • Tiada kesan darah pada tulang atau isi ayam. Sekiranya masih terdapat kesan darah pada daging atau isi ayam tersebut, bermakna ayam tersebut masih belum cukup masak. Pastikan dimasak semula dengan sempurna.
 • Jika direbus, pastikan air rebusannya kelihatan jernih dan bukan berwarna merah jambu.

6. Penghidangan

 • Tutup hidangan yang telah dimasak. jangan biarkan daging ayam yang telah dimasak terdedah kepada lalat atau serangga.
 • Sekiranya dihidang panas, pastikan ia sentiasa panas.
 • Asingkan daging ayam yang telah dimasak daripada bahan mentah yang belum dimasak untuk mengelakkan pencemaran silang.
 • Jangan simpan daging ayam yang telah dimasak pada suhu bilik melebihi 2 jam.
 • Jika perlu, panaskan semula sebelum dihidangkan.

7. Percayakan Deria “Lihat, Hidu, Rasa” 

Amalkan 3 langkah untuk mengelakkan keracunan makanan terutamanya pada majlis tertentu seperti majlis keramaian dan kenduri.

LIHAT

Pastikan makanan:

 • Tidak berubah warna
 • Tidak berlendir / melekit
 • Tidak berbuih
 • Tidak ada serangga / rambut / kulat / bendasing

HIDU

Jangan makan jika makanan tersebut berbau basi atau busuk.

RASA

Rasa sedikit makanan tersebut, jangan makan jika basi.

* Maklumkan kepada tuan rumah / penganjur / pengusaha makanan bahawa makanan tersebut telah rosak untuk mengelakkan keracunan makanan.

Perkhidmatan Makmal Makanan

Makanan yang memberi perkhidmatan analisis makanan yang cekap dan berkualiti bagi menyokong perlaksanaan aktiviti kawalan keselamatan dan kualiti makanan. Perkhidmatan analisis yang ditawarkan terdiri daripada analisis kimia, mikrobiologi dan fizikal bagi tujuan penguatkuasaan, rutin, pemantauan, pengawasan, penyiasatan kejadian penyakit bawaan makanan, siasatan aduan dan operasi. Senarai analisis yang dijalankan oleh Makmal Makanan, KKM boleh didapati melalui laman web BKKM, http://fsq.moh.gov.my

Ya. KKM mengiktiraf semua makmal swasta yang telah mendapat akreditasi ISO/IEC 17025 di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) berdasarkan skop yang diperolehi untuk pengeluaran Sijil Kesihatan bagi tujuan eksport.

Makmal swasta yang telah mendapat akreditasi ISO/IEC 17025 di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) perlu mengemukakan permohonan kepada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan dengan menyertakan salinan sijil yang diperolehi daripada Standard Malaysia. Bagi permohonan yang diluluskan, KKM akan mengeluarkan surat pengiktirafan berkaitan.

Makmal swasta tersebut tidak perlu mendapat pengiktirafan KKM untuk menjalankan analisis bagi tujuan kawalan mutu produk samada produk mereka sendiri atau produk yang dikeluarkan oleh syarikat lain.

Standard Malaysia mengeluarkan garis panduan iaitu Directory of Accredited Labs (Testing Laboratories) yang mengandungi maklumat mengenai skop analisis yang boleh dijalankan oleh sesuatu makmal beserta alamat, pegawai untuk dihubungi, nombor telefon, nombor fax dan e-mail yang sentiasa dikemaskini dari masa ke masa. Bagi memudahkan pengguna, KKM turut membuat garis panduan ringkas berkenaan maklumat makmal ini yang boleh diperolehi melalui laman web BKKM.
 
Dalam garis panduan ini, makmal swasta dibahagikan mengikut analisis mikrobiologi, kimia, pelabelan nutrisi, palm oil dan air. Bagaimanapun untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai analisis yang dijalankan oleh makmal swasta, pengguna perlu menyemak garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Standard Malaysia.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Asid Borik?

Asid borik merupakan bahan antiseptik, pestisid dan fungisid yang lemah. Ia selalunya digunakan untuk kawalan serangga, sebagai bahan pengawet kayu dalam industri perabut, industri kaca dan juga digunakan dalam bidang perubatan. Peraturan-Peraturan Makanan 1985, di bawah Akta Makanan 1983, melarang penggunaan asid borik sebagai bahan pengawet dalam makanan.

Kehadiran asid borik tidak dibenarkan sepenuhnya dalam makanan atau produk makanan. Kehadiran asid borik dalam makanan atau produk makanan adalah disebabkan oleh sikap tidak beretika sesetengah pengeluar makanan di mana mereka hanya memikirkan keuntungan tanpa mengambil kira aspek keselamatan makanan kepada pengguna. Asid Borik digunakan oleh pengeluar makanan untuk memanjangkan hayat produk dan kesegarannya.

Analisis menggunakan air kunyit adalah ujian lemah untuk mengesan asid borik, namun ujian itu bukan ujian pengesahan. Ia boleh memberikan hasil positif yang salah. Dalam pemprosesan mee contohnya, penambahan air soda (Natrium bikarbonat) telah digunakan untuk mendapatkan tekstur yang diharapkan. Reaksi antara air soda dan kunyit boleh menyebabkan perubahan warna dari kuning ke merah. Walau bagaimanapun, warna yang berubah menjadi merah bukanlah suatu pengesahan untuk mengesan masa depan asid borik dalam makanan. Kehadiran asid borik hanya boleh mengesahkan melalui analisis makmal.

Individu yang makan makanan yang mengandungi paras asid borik yang tinggi akan mengalami loya, muntah, cirit-birit, dermatitis, fungsi abnormal buah pinggang, disfungsi akut peredaran darah dan kematian, bergantung kepada tahap asid borik yang diserap oleh badan.

Makanan yang mengandungi asid borik adalah jenis makanan pasta, sebagai contoh;

 • Mee Kuning
 • Kueh teow
 • Laksa
 • Loh se fun
 • Mee Wantan
 • Mee Hokkien
 • Bee hoon
 • Pembalut Popia
 • Bak chang

Sub-Seksyen 13 (1) Akta Makanan 1983 menyatakan bahawa "Mana-mana orang yang mempersiapkan atau menjual apa-apa makanan yang mempunyai atau atasnya apa-apa bahan yang beracun, berbahaya atau yang memudaratkan kesihatan melakukan suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, suatu gentian yang tidak melebihi satu ratus ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya ".

Penggunaan asid Borik sebagai pengawet adalah DILARANG seperti dalam Akta Makanan Malaysia 1983 dan Peraturan Makanan 1985.

Peraturan Makanan 1985 telah menyenaraikan pengawet (sulfur dioksida, asid benzoik, asid propionik, juga natrium, kalium, garam kalsium, natrium nitrat, natrium nitrit, kalium nitrat dan ptassium nitrite) dan antimikrobial (klorin dioksida dan hidrogen peroksida) yang dibenarkan makanan tertentu. Asid Borik TIDAK TERMASUK dalam senarai.

Pengawet bermaksud sebarang bahan yang, apabila ditambah kepada makanan, mampu menghalang, merendahkan atau menahan proses penguraian, penapaian atau pengasidan makanan tersebut tidak boleh termasuk ramuan, rempah, cuka atau asap kayu.

Pengguna dinasihatkan supaya tidak menggunakan air kunyit sebagai ujian untuk mengesahkan kehadiran asid borik. Pengguna dikehendaki melaporkan kepada Jabatan Kesihatan terdekat mengenai keraguan berkaitan dengan pencemaran asid borik.

Pendaftaran Premis Makanan

“Premis Makanan” ertinya premis yang digunakan bagi atau berkaitan dengan penyediaan, pengawetan, pembungkusan, penyimpanan, pengiriman, pengedaran atau penjualan apa-apa makanan atau pelabelan semula atau pemprosesan semula atau pembaikan semula apa-apa makanan.

Peraturan-Peraturan Makanan 2009 yang telah diwartakan pada 28 Februari 2009 MEWAJIBKAN semua premis makanan mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Kategori yang terlibat adalah:

 • Premis makanan yang terlibat dalam pengilangan makanan.
 • Premis makanan yang terlibat dalam katering atau katering makanan besar-besaran. 
 • Premis dimana makanan disedia, diproses, disimpan dan dihidangkan untuk jualan.
 • Semua kenderaan yang makanan sedia dimakan dijual.

Pendaftaran premis makanan boleh dibuat dengan mengisi Borang Pendaftaran Premis Makanan. Borang permohonan ini boleh dihantar ke Pejabat Kesihatan (PKD) atau Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) yang terdekat dengan tempat premis beroperasi.

TIADA yuran pendaftaran dikenakan dan setiap pendaftaran premis makanan adalah sah untuk tempoh 3 tahun.

Permohonan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 30 hari sebelum tarikh tamat tempoh sah laku.

YA. Setiap premis makanan yang telah berdaftar juga wajib mempamerkan perakuan pendaftaran tersebut di premis masing-masing.

TIDAK. Sekiranya anda sudah mendaftar premis makanan secara online, anda boleh mencetak sendiri Slip Pendaftaran Premis Makanan dan ini sebagai bukti premis makanan sudah didaftarkan.

Kegagalan mendaftarkan premis makanan adalah menjadi suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh DIDENDA tidak melebihi RM10,000 atau DIPENJARA selama tempoh tidak melebihi dua (2) tahun.

Pendaftaran Premis Makanan (V2)

Semua premis makanan perlu didaftarkan agar aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan penyediaan, pengawetan, pembungkusan, penyimpanan, penghantaran, pengedaran atau penjualan apa-apa makanan atau pelabelan semula, pemprosesan semula atau penbungkusan semula apa-apa makanan itu dapat dijalankan seperti dinyatakan Peraturan 3(1) di bawah Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Anda perlu membuat pendaftaran premis dengan Kementerian Kesihatan di bawah kategori premis yang terlibat dalam penyediaan, pemprosesan, penyimpanan dan penghidangan makanan untuk dijual.

Anda perlu mendaftarkan setiap cawangan walaupun di bawah satu syarikat Keperluan ini selaras dengan peruntukan Peraturan 3(1) di bawah Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Pemilik perniagaan atau wakil boleh mendaftarkan premis makanan melalui salah satu cara tersebut:

 • menggunakan aplikasi atas talian yang beralamat di http://fosimdomestic.moh.gov.my/
 • memuat turun Borang Pendaftaran Premis Makanan 
 • mendaftar premis makanan di Pejabat Kesihatan Daerah yang berhampiran

Tempoh sah bagi sesuatu pendaftaran premis ialah selama tiga tahun dari tarikh ia dikeluarkan. Apabila tamat tempoh, pendaftaran premis perlu diperbaharui bagi membolehkan aktiviti penjualan makanan dijalankan.

Seseorang itu adalah melakukan suatu kesalahan sekiranya gagal untuk memperbaharui pendaftaran premisnya dan boleh disabitkan denda tidak melebihi RM 10,000.00 atau penjara selama tidak melebihi dua tahun.

Tiada yuran atau fi yang dikenakan bagi tujuan pendaftaran premis makanan.

Seseorang itu adalah melakukan suatu kesalahan sekiranya gagal untuk mendaftarkan premisnya dan boleh disabitkan denda tidak melebihi RM 10,000.00 atau penjara selama tidak melebihi dua tahun.

Anda tidak perlu mendaftar syarikat perkhidmatan pengangkutan / penghantaran makanan untuk pelanggan.

Anda perlu mendaftar premis dalam kategori kenderaan yang dijadikan sebagai premis menjual makanan yang sedia untuk dimakan.

Anda tidak perlu mendaftarkan premis dengan Kementerian Kesihatan tetapi perlu mematuhi keperluan Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Anda perlu mendaftarkan premis dengan Kementerian Kesihatan kerana menjalankan pembungkusan semula makanan termasuk dalam kategori premis  yang perlu didaftarkan seperti dinyatakan Peraturan 3(1) di bawah Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Anda wajib mendaftarkan premis dengan Kementerian Kesihatan kerana menjalankan perniagaan katering termasuk dalam kategori premis yang perlu didaftarkan.

 • Semua premis makanan yang terlibat dalam pengilangan makanan
 • Semua premis makanan yang terlibat dalam katering dan katering makanan secara besar-besaran
 • Semua premis yang terlibat dalam penyediaan, pemprosesan, penyimpanan dan penghidangan makanan untuk dijual
 • Semua kenderaan yang dijadikan sebagai premis menjual makanan yang sedia untuk dimakan.

Anda wajib mendaftarkan premis dengan KKM selaras dengan Peraturan 3(1) di bawah Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Hanya premis makanan yang terlibat dalam penyediaan, pemprosesan, penyimpanan dan penghidangan untuk tujuan jualan sahaja diwajibkan untuk didaftarkan.

Pengguna sistem aplikasi FoSIM boleh menghantar email ke alamat domestichelpdesk@moh.gov.mysekiranya ada sebarang pertanyaan atau mengalami kesulitan untuk mendaftarkan premis makanan menggunakan sistem aplikasi ini.

Makanan Yang Diubah Secara Genetik

Soalan dan jawapan ini telah disediakan oleh WHO sebagai tindak balas kepada soalan dan kebimbangan oleh beberapa Negeri Anggota World Health Organization (WHO) berkenaan dengan sifat dan keselamatan makanan yang diubahsuai secara genetik.

Organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) boleh ditakrifkan sebagai organisma di mana bahan genetiknya (DNA) telah diubah dengan cara yang tidak berlaku secara semula jadi. Teknologi ini sering dipanggil "bioteknologi moden" atau "teknologi gen", kadang-kadang juga "teknologi DNA rekombinan" atau "kejuruteraan genetik". Ia membolehkan gen individu terpilih untuk dipindahkan dari satu organisme ke yang lain, juga antara spesies yang tidak berkaitan.

Kaedah sedemikian digunakan untuk menghasilkan tumbuhan GM - yang kemudiannya digunakan dalam tanaman yang menghasilkan makanan yang diubahsuai secara genetik.

Produk-produk GM yang kini berada di pasaran antarabangsa semuanya telah melepasi penilaian risiko yang dijalankan oleh pihak berkuasa kebangsaan. Penilaian-penilaian ini secara amnya mengikut prinsip asas yang sama, termasuk penilaian risiko kesihatan alam sekitar dan manusia. Penilaian ini adalah menyeluruh, mereka tidak menunjukkan sebarang risiko kepada kesihatan manusia.

Sejak pengenalan pertama di pasaran pada pertengahan 1990-an makanan GM utama (kacang soya yang tahan tumbuhan herba), terdapat peningkatan kebimbangan tentang makanan seperti kalangan ahli politik, aktivis dan pengguna, terutama di Eropah. Beberapa faktor yang terlibat.

Pada akhir 1980-an - awal 1990-an, hasil dekad penyelidikan molekul mencapai domain awam. Sehingga masa itu, para pengguna umumnya tidak menyedari tentang potensi penyelidikan ini. Dalam kes makanan, pengguna mula tertanya-tanya tentang keselamatan kerana mereka menyangka bahawa bioteknologi moden membawa kepada penciptaan spesies baru.

Pengguna sering bertanya, "apa yang ada padanya untuk saya?". Di mana ubat berkenaan, ramai pengguna lebih mudah menerima bioteknologi sebagai bermanfaat untuk kesihatan mereka (mis. Ubat-ubatan dengan potensi rawatan yang lebih baik). Dalam kes makanan GM yang pertama diperkenalkan ke pasaran Eropah, produk itu tidak memberi faedah langsung langsung kepada pengguna (tidak lebih murah, tidak ada peningkatan hidup hayat, tiada rasa yang lebih baik). Potensi benih GM untuk menghasilkan hasil yang lebih besar bagi setiap kawasan yang ditanam harus membawa kepada harga yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, tumpuan awam terhadap aspek risiko persamaan risiko-faedah.

Keyakinan pengguna terhadap keselamatan bekalan makanan di Eropah telah menurun dengan ketara hasil daripada beberapa ketakutan makanan yang berlaku pada separuh kedua tahun 1990-an yang tidak berkaitan dengan makanan GM. Ini juga memberi kesan kepada perbincangan mengenai penerimaan makanan GM. Pengguna telah mempersoalkan kesahihan penilaian risiko, kedua-duanya berkaitan dengan kesihatan pengguna dan risiko alam sekitar, memberi tumpuan khusus kepada kesan jangka panjang. Topik lain untuk perdebatan oleh organisasi pengguna telah merangkumi alergi dan rintangan antimikrob. Kebimbangan pengguna telah mencetuskan perbincangan mengenai keinginan label makanan GM, yang membolehkan pilihan bijak. Pada masa yang sama, ia telah membuktikan sukar untuk mengesan jejak GM dalam makanan: ini bermakna kepekatan yang sangat rendah sering tidak dapat dikesan.

Kebimbangan orang ramai tentang makanan GM dan GM secara amnya mempunyai kesan yang signifikan terhadap pemasaran produk GM di Kesatuan Eropah (EU). Sebenarnya, mereka telah mengakibatkan moratorium kononnya produk GM diletakkan di pasaran. Pemasaran makanan GM dan GM secara umum adalah subjek undang-undang yang luas. Undang-undang komuniti telah wujud sejak awal 1990-an. Prosedur untuk kelulusan pelepasan GM ke alam sekitar agak rumit dan pada dasarnya memerlukan persetujuan antara Negara-negara Anggota dan Suruhanjaya Eropah. Antara 1991 dan 1998, pemasaran 18 GM telah dibenarkan di EU oleh keputusan Suruhanjaya.

Sehingga Oktober 1998, tiada kebenaran selanjutnya telah diberikan dan kini terdapat 12 aplikasi yang belum selesai. Sesetengah Negara Anggota telah memohon suatu klausa perlindungan untuk sementara melarang meletakkan di pasaran di negara mereka GM jagung dan produk rogol minyak. Terdapat sembilan kes sedang dijalankan. Lapan daripada ini telah diperiksa oleh Jawatankuasa Saintifik pada Tanaman, yang dalam semua kes dianggap bahawa maklumat yang dikemukakan oleh Negara Anggota tidak membenarkan larangan mereka.

Pada tahun 1990-an, kerangka kerja pengawalseliaan diperpanjang dan disempurnakan sebagai tindak balas kepada kebimbangan sah rakyat, organisasi pengguna dan pengendali ekonomi (diterangkan di bawah Soalan 13). Arahan yang disemak semula akan berkuatkuasa pada Oktober 2002. Ia akan mengemaskini dan menguatkan peraturan sedia ada berkenaan proses penilaian risiko, pengurusan risiko dan membuat keputusan berkaitan dengan pembebasan GMO ke dalam alam sekitar. Arahan baru ini juga meramalkan pemantauan mandatori terhadap kesan jangka panjang yang berkaitan dengan interaksi antara GM dan alam sekitar.

Pelabelan di EU adalah wajib bagi produk yang berasal dari bioteknologi moden atau produk yang mengandungi organisma GM. Perundangan juga menangani masalah pencemaran secara tidak sengaja makanan konvensional oleh bahan GM. Ia memperkenalkan ambang minimum 1% untuk DNA atau protein yang dihasilkan daripada pengubahsuaian genetik, di bawah yang pelabelan tidak diperlukan.

Pada tahun 2001, Kesatuan Eropah mengguna pakai dua cadangan perundangan baru mengenai GM mengenai kebolehkesanan, mengukuhkan peraturan pelabelan semasa dan menyelaraskan prosedur kebenaran untuk GM dalam makanan dan makanan dan untuk pembebasan mereka yang disengajakan ke dalam alam sekitar.

Kesatuan Eropah berpendapat bahawa cadangan-cadangan baru ini, membina undang-undang yang sedia ada, bertujuan untuk menangani kebimbangan dari Negara-negara Anggota dan untuk membina keyakinan pengguna terhadap kebenaran produk-produk GM. Suruhanjaya menjangkakan bahawa penggunaan cadangan-cadangan ini akan membuka jalan untuk menyambung semula kebenaran produk baru GM di EU.

Pelepasan GM ke alam sekitar dan pemasaran makanan GM telah menyebabkan perdebatan awam di banyak tempat di dunia. Perdebatan ini mungkin akan berterusan, mungkin dalam konteks yang lebih luas penggunaan bioteknologi lain (mis. Dalam perubatan manusia) dan akibatnya untuk masyarakat manusia. Walaupun isu-isu di bawah perdebatan biasanya sangat serupa (kos dan faedah, isu keselamatan), hasil perbahasan berbeza dari negara ke negara. Mengenai isu-isu seperti pelabelan dan kebolehlihatan makanan GM sebagai cara untuk menangani kebimbangan pengguna, tidak ada persetujuan sehingga kini. Ini telah menjadi jelas semasa perbincangan dalam Suruhanjaya Codex Alimentarius sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun terdapat persetujuan mengenai topik-topik ini, kemajuan yang signifikan telah dibuat mengenai harmonisasi pandangan mengenai penilaian risiko. Suruhanjaya Codex Alimentarius akan mengamalkan prinsip-prinsip penilaian risiko pasaran premarket, dan peruntukan Protokol Cartegena mengenai Biosafety juga mendedahkan pemahaman yang semakin meningkat di peringkat antarabangsa.

Baru-baru ini, krisis kemanusiaan di Afrika selatan telah memberi perhatian kepada penggunaan makanan GM sebagai bantuan makanan dalam situasi kecemasan. Beberapa kerajaan di rantau ini menimbulkan kebimbangan berkaitan dengan alam sekitar dan ketakutan keselamatan makanan. Walaupun penyelesaian yang boleh dilaksanakan didapati untuk pengedaran bijirin gandum di sesetengah negara, yang lain membatasi penggunaan bantuan makanan GM dan memperoleh komoditi yang tidak mengandungi GMOs.

Bergantung kepada rantau dunia, orang sering mempunyai sikap yang berbeza terhadap makanan. Di samping nilai pemakanan, makanan sering mempunyai konotasi masyarakat dan sejarah, dan dalam beberapa keadaan mungkin mempunyai kepentingan agama. Pengubahsuaian teknologi penghasilan makanan dan makanan dapat menimbulkan tindak balas negatif di kalangan pengguna, terutama jika tidak ada komunikasi yang baik mengenai usaha penilaian risiko dan penilaian kos / manfaat.

Ya, hak harta intelek mungkin menjadi elemen dalam perdebatan tentang makanan GM, dengan dampak terhadap hak-hak para petani. Hak-hak Harta Intelek (IPR), khususnya kewajiban paten Perjanjian TRIPS (perjanjian di bawah Organisasi Perdagangan Dunia mengenai aspek-aspek yang berkaitan dengan perdagangan hak kekayaan intelektual) telah dibahas berdasarkan akibatnya terhadap ketersediaan lebih lanjut dari kepelbagaian tanaman . Dalam konteks subjek yang berkaitan dengan penggunaan teknologi gen dalam bidang perubatan, WHO telah mengkaji konflik antara IPR dan akses yang sama kepada sumber genetik dan perkongsian faedah. Kajian itu menimbangkan kemungkinan masalah monopolization dan keraguan tentang peraturan paten baru dalam bidang urutan genetik dalam perubatan manusia. Pertimbangan sedemikian mungkin juga mempengaruhi perbahasan makanan GM.

Sesetengah kumpulan bimbang tentang apa yang mereka anggap sebagai tahap kawalan yang tidak diingini oleh pasaran benih oleh beberapa syarikat kimia. Keberlanjutan pertanian dan keanekaragaman biodiversiti kebanyakannya memanfaatkan pelbagai jenis tanaman, baik dari segi amalan perlindungan tanaman yang baik dan juga dari perspektif masyarakat pada umumnya dan nilai-nilai yang melekat pada makanan. Kumpulan-kumpulan ini bimbang bahawa sebagai akibat dari minat industri kimia di pasaran benih, pelbagai jenis yang digunakan oleh petani dapat dikurangkan terutama untuk tanaman GM. Ini akan memberi kesan kepada bakul makanan sebuah masyarakat serta dalam jangka panjang perlindungan tanaman (contohnya, dengan pembangunan rintangan terhadap serangga perosak dan toleransi herbisida tertentu). Penggunaan eksklusif tanaman GM herbicide-toleran juga akan menjadikan petani bergantung kepada bahan kimia ini. Kumpulan-kumpulan ini takut kedudukan dominan industri kimia dalam pembangunan pertanian, trend yang mereka anggap tidak dapat dikekalkan.

Organisma GM masa depan mungkin termasuk tumbuh-tumbuhan dengan penyakit yang lebih baik atau rintangan kemarau, tanaman dengan peningkatan tahap nutrien, spesies ikan dengan ciri pertumbuhan yang meningkat dan tumbuh-tumbuhan atau haiwan yang menghasilkan protein penting secara farmasi seperti vaksin. Di peringkat antarabangsa, respons terhadap perkembangan baru boleh didapati dalam perundingan pakar yang dianjurkan oleh FAO dan WHO pada tahun 2000 dan 2001, dan kerja seterusnya Pasukan Petugas ad hoc Codex mengenai Makanan yang berasal dari Bioteknologi. Kerja ini telah menghasilkan rangka kerja yang lebih baik dan harmoni bagi penilaian risiko makanan GM secara amnya. Soalan spesifik, seperti penilaian alergi makanan GM atau keselamatan makanan yang berasal dari mikroorganisma GM, telah dilindungi dan perundingan pakar yang dianjurkan oleh FAO dan WHO akan memberi tumpuan kepada makanan yang berasal dari haiwan GM pada tahun 2003.

Tiada sistem pengawalseliaan antarabangsa khusus yang ada sekarang. Walau bagaimanapun, beberapa pertubuhan antarabangsa terlibat dalam membangunkan protokol untuk GM.

Suruhanjaya Codex Alimentarius (Codex) adalah badan bersama FAO / WHO yang bertanggungjawab untuk menyusun piawaian, kod amalan, garis panduan dan cadangan yang membentuk Kod Codex Alimentarius: kod makanan antarabangsa. Codex sedang membangunkan prinsip untuk analisis risiko kesihatan manusia terhadap makanan GM. Premis prinsip-prinsip ini menentukan penilaian premarket, dilakukan berdasarkan kes demi kes dan termasuk penilaian kedua-dua kesan langsung (dari gen yang dimasukkan) dan kesan yang tidak diingini (yang mungkin timbul akibat penyisipan gen baru) . Prinsip-prinsip ini adalah pada tahap pembangunan yang maju dan dijangka akan diterima pakai pada bulan Julai 2003. Prinsip Codex tidak mempunyai kesan mengikat pada undang-undang nasional, tetapi dirujuk secara khusus dalam Perjanjian Sanitasi dan Fitosanitasi Pertubuhan Perdagangan Dunia (SPS Agreement ), dan boleh digunakan sebagai rujukan dalam kes pertikaian perdagangan.

Protokol Cartagena mengenai Biokeselamatan (CPB), suatu perjanjian alam sekitar yang mengikat secara sah untuk Pihak-nya, mengawal pergerakan organisma diubah suai yang hidup di sempadan lintas batas (LMOs). Makanan GM berada dalam skop Protokol hanya jika ia mengandungi LMO yang mampu memindahkan atau mereplikasi bahan genetik. Asas CPB adalah syarat bahawa pengeksport mencari persetujuan daripada pengimport sebelum pengiriman pertama LMO yang dimaksudkan untuk dibebaskan ke dalam alam sekitar. Protokol ini akan berkuatkuasa 90 hari selepas negara ke-50 tersebut telah mengesahkannya, yang mungkin pada awal tahun 2003 memandangkan deposit yang dipercepat didaftarkan sejak Jun 2002.

Semua tanaman GM yang terdapat di pasaran antarabangsa hari ini telah direka menggunakan salah satu daripada tiga ciri asas: penentangan terhadap kerosakan serangga; rintangan kepada jangkitan virus; dan toleransi terhadap herbisid tertentu. Semua gen yang digunakan untuk memodifikasi tanaman berasal dari mikroorganisma.

Makanan GM dibangunkan - dan dipasarkan - kerana terdapat beberapa kelebihan yang dilihat sama ada kepada pengeluar atau pengguna makanan ini. Ini dimaksudkan untuk menterjemahkan produk dengan harga yang lebih rendah, manfaat yang lebih besar (dari segi ketahanan atau nilai pemakanan) atau kedua-duanya. Pada mulanya pemaju benih GM menginginkan produk mereka diterima oleh pengeluar sehingga menumpukan kepada inovasi yang petani (dan industri makanan lebih umum) akan menghargai.

Objektif awal untuk membangunkan tumbuhan berdasarkan organisma GM adalah untuk meningkatkan perlindungan tanaman. Tanaman GM pada masa ini di pasaran terutamanya bertujuan untuk meningkatkan tahap perlindungan tanaman melalui pengenalan rintangan terhadap penyakit tumbuhan yang disebabkan oleh serangga atau virus atau melalui toleransi meningkat terhadap herbisida.

Rintangan serangga dicapai dengan memasukkan ke dalam tumbuhan makanan gen untuk pengeluaran toksin dari bakterium Bacillus thuringiensis (BT). Toksin ini kini digunakan sebagai racun serangga konvensional dalam bidang pertanian dan selamat digunakan oleh manusia. Tanaman GM yang secara kekal menghasilkan toksin ini telah ditunjukkan untuk menghendaki kuantiti insektisida yang lebih rendah dalam keadaan tertentu, mis. di mana tekanan perosak adalah tinggi.

Rintangan virus dicapai melalui pengenalan gen daripada virus tertentu yang menyebabkan penyakit di tumbuh-tumbuhan. Rintangan virus membuat tumbuhan kurang terdedah kepada penyakit yang disebabkan oleh virus tersebut, menghasilkan hasil tanaman yang lebih tinggi.

Toleransi herbisida dicapai melalui pengenalan gen dari bakteria yang menyampaikan rintangan kepada beberapa herbisida. Dalam keadaan di mana tekanan rumpai tinggi, penggunaan tanaman sedemikian telah mengakibatkan pengurangan kuantiti racun herba yang digunakan.

Secara umumnya pengguna menganggap bahawa makanan tradisional (yang sering dimakan selama beribu-ribu tahun) adalah selamat. Apabila makanan baru dimajukan daripada kaedah semulajadi, beberapa ciri makanan yang sedia ada boleh diubah, sama ada secara positif atau negatif. Pegawai penguatkuasa makanan boleh dipanggil untuk memeriksa makanan tradisional, tetapi ini tidak selalu berlaku. Sesungguhnya, tumbuhan baru yang dibangunkan menerusi teknik pembiakan tradisional tidak boleh dinilai dengan ketat menggunakan teknik penilaian risiko.

Dengan makanan yang diubah secara genetik, kebanyakan pihak berkuasa kebangsaan menganggap bahawa penilaian khusus diperlukan. Sistem khusus telah ditubuhkan untuk penilaian yang ketat terhadap organisma dan makanan yang diubah secara genetik relatif terhadap kesihatan manusia dan alam sekitar. Penilaian yang sama secara umumnya tidak dilakukan untuk makanan tradisional. Oleh itu, terdapat perbezaan yang signifikan dalam proses penilaian sebelum pemasaran untuk kedua-dua kumpulan makanan.

Salah satu objektif Program Keselamatan Makanan WHO adalah untuk membantu pihak berkuasa negara dalam pengenalpastian makanan yang perlu tertakluk kepada penilaian risiko, termasuk makanan yang diubah secara genetik, dan untuk mengesyorkan penilaian yang betul.

Penilaian keselamatan makanan GM umumnya menyiasat: (a) kesan kesihatan langsung (keracunan), (b) kecenderungan untuk mencetuskan reaksi alahan (alergenisiti); (c) komponen tertentu yang difikirkan mempunyai sifat pemakanan atau toksik; (d) kestabilan gen yang dimasukkan; (e) kesan pemakanan yang berkaitan dengan pengubahsuaian genetik; dan (f) apa-apa kesan yang tidak diingini yang boleh menyebabkan penyisipan gen.

Walaupun perbincangan teori telah meliputi pelbagai aspek, tiga isu utama yang dibahaskan adalah kecenderungan untuk mencetuskan reaksi alergik (alergi), pemindahan gen dan outcrossing.

Allergenicity. Sebagai perkara asas, pemindahan gen dari makanan alahan biasanya tidak digalakkan kecuali ia dapat menunjukkan bahawa produk protein bagi gen yang dipindahkan tidak alergenik. Walaupun makanan yang diusahakan secara tradisional tidak diuji secara umum untuk alergi, protokol untuk ujian makanan GM telah dinilai oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) dan WHO. Tiada kesan alahan yang diketahui berbanding dengan makanan GM yang kini berada di pasaran.

Pemindahan gen. Pemindahan gen dari makanan GM ke sel badan atau bakteria di saluran gastrousus akan menyebabkan kebimbangan jika bahan genetik yang dipindahkan memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia. Ini akan menjadi sangat relevan jika gen rintangan antibiotik, yang digunakan untuk menghasilkan GMO, akan dipindahkan. Walaupun kebarangkalian perpindahan rendah, penggunaan teknologi tanpa gen rintangan antibiotik telah digalakkan oleh panel pakar FAO / WHO baru-baru ini.

Outcrossing. Pergerakan gen dari tumbuh-tumbuhan GM menjadi tanaman konvensional atau spesies yang berkaitan di alam liar (disebut sebagai "outcrossing"), serta pencampuran tanaman yang diperolehi dari benih konvensional dengan mereka yang tumbuh dengan menggunakan tanaman GM, mungkin mempunyai kesan tidak langsung terhadap makanan keselamatan dan keselamatan makanan. Risiko ini nyata, seperti yang ditunjukkan ketika jejak jenis jagung yang hanya diluluskan untuk penggunaan makanan muncul dalam produk jagung untuk penggunaan manusia di Amerika Syarikat. Beberapa negara telah menggunakan strategi untuk mengurangkan pencampuran, termasuk pemisahan yang jelas mengenai bidang-bidang di mana tanaman GM dan tanaman konvensional ditanam.

Kelayakan dan kaedah untuk pemantauan pasca pemasaran produk makanan GM, untuk pengawasan terus keselamatan produk makanan GM, sedang dibincangkan.

Penilaian risiko alam sekitar merangkumi kedua-dua GMO yang bersangkutan dan potensi penerimaan persekitaran. Proses penilaian termasuk penilaian ciri-ciri GMO dan kesannya dan kestabilan dalam alam sekitar, digabungkan dengan ciri-ciri ekologi persekitaran di mana pengenalan akan berlaku. Penilaian ini juga termasuk kesan yang tidak diingini yang mungkin disebabkan oleh pemasukan gen baru.

Isu kebimbangan termasuk: keupayaan GMO untuk melarikan diri dan berpotensi memperkenalkan gen yang direkabentuk ke dalam populasi liar; kegigihan gen selepas GMO telah dituai; kerentanan organisma bukan sasaran (mis. serangga yang bukan perosak) kepada produk gen; kestabilan gen; pengurangan spektrum tumbuhan lain termasuk kehilangan biodiversiti; dan peningkatan penggunaan bahan kimia dalam pertanian. Aspek keselamatan alam sekitar tanaman GM berbeza-beza mengikut keadaan setempat.

Siasatan semasa memberi tumpuan kepada: kesan berpotensi merosakkan serangga yang bermanfaat atau induksi cepat serangga tahan; potensi generasi patogen tumbuhan baru; akibat berpotensi merugikan biodiversiti tumbuhan dan hidupan liar, dan mengurangkan penggunaan amalan penting putaran tanaman dalam keadaan tempatan tertentu; dan pergerakan gen rintangan racun herba kepada tumbuhan lain.

Organisma GM yang berlainan termasuk gen berbeza yang dimasukkan dengan cara yang berbeza. Ini bermakna bahawa makanan GM individu dan keselamatan mereka harus dinilai berdasarkan kes demi kes dan tidak mungkin membuat kenyataan umum mengenai keselamatan semua makanan GM.

Makanan GM yang kini boleh didapati di pasaran antarabangsa telah melepasi penilaian risiko dan tidak mungkin menunjukkan risiko untuk kesihatan manusia. Di samping itu, tiada kesan terhadap kesihatan manusia telah ditunjukkan hasil daripada penggunaan makanan sedemikian oleh penduduk umum di negara-negara di mana mereka telah diluluskan. Penggunaan berterusan penilaian risiko berdasarkan prinsip Codex dan, jika sesuai, termasuk pemantauan pasaran pasca, harus menjadi asas untuk menilai keselamatan makanan GM.

Cara kerajaan mengawal makanan GM berbeza-beza. Di beberapa negara makanan GM masih belum dikawal. Negara-negara yang mempunyai undang-undang ditumpukan terutama pada penilaian risiko untuk kesihatan pengguna. Negara-negara yang mempunyai peruntukan untuk makanan GM biasanya juga mengawal selia GM secara umum, dengan mengambil kira risiko kesihatan dan persekitaran, serta isu-isu berkaitan kawalan dan perdagangan (seperti reaksi potensi dan pelabelan rejim). Memandangkan dinamik perdebatan tentang makanan GM, perundangan berkemungkinan terus berkembang.

WHO akan mengambil peranan aktif berhubung dengan makanan GM, terutamanya kerana dua sebab:

(1) dengan alasan bahawa kesihatan awam boleh mendapat manfaat yang besar dari potensi bioteknologi, contohnya, dari peningkatan kandungan nutrien makanan, penurunan alergi dan pengeluaran makanan yang lebih efisien; dan (2) berdasarkan keperluan untuk mengkaji potensi kesan negatif terhadap kesihatan manusia penggunaan makanan yang dihasilkan melalui pengubahsuaian genetik, juga di peringkat global. Adalah jelas bahawa teknologi moden mesti dinilai dengan teliti jika ia merupakan peningkatan sebenar dalam cara makanan dihasilkan. Penilaian sebegini mestilah holistik dan menyeluruh, dan tidak boleh berhenti di sistem penilaian yang tidak dipersetujui sebelum ini yang hanya memfokuskan kepada kesihatan manusia atau kesan persekitaran secara berasingan.

Oleh itu, kerja sedang dijalankan di WHO untuk membentangkan pandangan yang lebih luas tentang penilaian makanan GM untuk membolehkan pertimbangan faktor penting lain. Penilaian holistik yang lebih menyeluruh bagi organisma GM dan produk GM akan mempertimbangkan bukan sahaja keselamatan tetapi juga keselamatan makanan, aspek sosial dan etika, akses dan pembinaan kapasiti. Kerja antarabangsa dalam hala tuju baru ini mengandaikan penglibatan organisasi antarabangsa utama yang lain dalam bidang ini. Sebagai langkah pertama, Lembaga Eksekutif WHO akan membincangkan kandungan laporan WHO yang merangkumi subjek ini pada bulan Januari 2003. Laporan ini sedang dibangunkan dengan kerjasama organisasi utama lain, terutamanya FAO dan Program Alam Sekitar PBB (UNEP). Diharapkan laporan ini dapat menjadi asas untuk inisiatif masa depan ke arah penilaian yang lebih sistematik, diselaraskan, berbilang organisasi dan antarabangsa bagi makanan GM tertentu.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Acrylamide

Acrylamide adalah bahan kimia yang digunakan untuk membuat bahan polyacrylamide, rawatan air minuman dan air kumbahan, gam, kertas dan kosmetik, pembinaan asas empangan dan terowong

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (WHO / FAO), masih terdapat mekanisme ketidakpastian yang ketara terhadap ketoksikan akrilamida dan asumsi yang digunakan untuk membandingkan kajian ekstrapolasi yang paling relevan untuk manusia. Kajian toksikologi harus terus mengurangkan ketidakpastian ini terutama dari penilaian pengambilan. Acrylamide dalam makanan akan dinilai semula apabila keputusan kajian toksikologi berterusan.

Industri makanan mengakui implikasi pengguna menganggap produk mereka tidak selamat, serta liabiliti mereka dalam menjual produk yang berpotensi membahayakan pengguna. Pemantauan oleh kerajaan akan menyediakan beberapa tahap jaminan kepada pengguna mengenai keselamatan produk makanan di pasaran dan juga mengesahkan tuntutan oleh industri makanan mengenai bagaimana mereka mempersiapkan produk olahan mereka.

Menurut Garis Panduan WHO untuk Kualiti Air Minum, kepekatan yang mewakili risiko yang boleh diterima untuk kesihatan pengguna sepanjang hayat penggunaan ialah 0.5 mikrogram seliter dalam air minum. Tahap kepekatan akrilamida dalam air minum boleh dikawal oleh spesifikasi produk.

Tiada bukti bahawa acrylamide dihasilkan di dalam tubuh manusia dan sudah tentu tidak di peringkat yang boleh diukur.

Tahap acrylamide yang terdapat dalam sesetengah makanan adalah lebih tinggi tahap yang dicadangkan untuk air minuman, atau tahap yang dijangka berlaku hasil daripada hubungan antara makanan dan pembungkusan makanan (dari kertas pembalut) atau penggunaan kosmetik.

Acrylamide tergolong dalam kumpulan bahan kimia yang dikatakan tidak mempunyai kesan 'ambang' yang dapat dikenal pasti, bermakna bahawa kepekatan yang sangat rendah mungkin mengakibatkan risiko yang sangat rendah terhadap kesihatan.

Bagi manusia, potensi relatif kanser menyebabkan agen dalam makanan tidak diketahui. Pendedahan yang berpanjangan kepada acrylamide telah menyebabkan pelbagai tumor dalam ujian haiwan (tikus dan tikus). Dari kajian menunjukkan pekerja terdedah kepada acrylamide melalui udara dan bersentuhan dengan kulit mereka tidak menemui bukti kanser.

Tahap acrylamide yang tinggi telah ditemui dalam makanan yang dimasak di rumah, serta makanan pra-masak, dibungkus dan diproses.

Tiada kadar tepat suhu acrylamide terbentuk dalam makanan. Walau bagaimanapun, acrylamide telah tidak didapati dalam makanan yang disediakan pada suhu di bawah 120 ° C, termasuk makanan rebus. Semua makanan, terutamanya produk daging dan daging perlu dimasak dengan secukupnya untuk memusnahkan bakteria keracunan makanan. Orang ramai perlu meneruskan amalan mereka untuk memakan makanan yang sihat.

Acrylamide nampaknya dihasilkan secara semulajadi dalam beberapa makanan yang telah dimasak atau diproses panas seperti kentang goreng, pisang goreng, roti dan produk roti.

Acrylamide diketahui menyebabkan kanser pada haiwan. Pada dos tertentu, ia boleh menyebabkan kerosakan pada sistem saraf kedua-dua haiwan dan manusia dan telah terbukti mempengaruhi sistem pembiakan pada haiwan.

Kementerian Kesihatan menasihatkan rakyat Malaysia menjalani gaya hidup sihat dan makan diet seimbang dan sihat, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran. Mereka juga harus makan makanan goreng dan berlemak secara sederhana.

Interaksi Makanan dan Ubat

Interaksi ubat-ubatan berlaku apabila makanan yang anda makan memberi kesan kepada bahan-bahan aktif dalam ubat yang anda ambil supaya ubat tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Dalam erti kata yang lebih luas ia berlaku apabila kedua-dua makanan dan dadah diambil pada masa yang sama dan satu mempengaruhi cara badan menggunakan yang lain.

Interaksi akan berubah mengikut dos, umur, jantina dan kesihatan keseluruhan. Keadaan dan alahan penyakit juga boleh menjejaskan hasilnya. Tidak semua ubat dipengaruhi oleh makanan, tetapi banyak ubat-ubatan boleh dipengaruhi oleh apa yang anda makan dan ketika anda memakannya. Sebagai contoh, mengambil ubat-ubatan tertentu dengan makanan anda mungkin mengganggu cara perut dan usus anda menyerap ubat. Pengambilan makanan, minuman, alkohol dan suplemen makanan boleh mengubah kesan ubat yang diambil seseorang.

Makanan tertentu juga boleh melambatkan atau mengurangkan penyerapan dadah. Ini menjelaskan mengapa ubat-ubatan perlu diambil pada perut kosong (1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan). Sebaliknya, beberapa ubat, contohnya yang merengsakan perut, lebih mudah untuk bertolak ansur apabila diambil dengan makanan. Tanya doktor anda sama ada ubat anda harus diambil dengan makanan ringan atau makanan atau perut kosong.

Suplemen makanan, termasuk herba perubatan, adalah produk yang mengandungi vitamin, mineral, herba, atau asid amino dan yang dimaksudkan sebagai tambahan kepada diet biasa. Suplemen dikawal selia sebagai makanan, bukan sebagai ubat, jadi mereka tidak diuji secara komprehensif. Walau bagaimanapun, mereka mungkin berinteraksi dengan ubat-ubatan preskripsi atau over-the-counter. Orang yang mengambil makanan tambahan harus memberitahu doktor mereka, supaya interaksi yang buruk dapat dielakkan.

Alkohol mempengaruhi proses badan dan berinteraksi dengan banyak ubat. Contohnya, mengambil alkohol dengan antibiotik tertentu boleh menyebabkan sakit kepala, sakit kepala, berdebar-debar, mual dan muntah. Doktor atau ahli farmasi boleh menjawab soalan mengenai kemungkinan interaksi alkohol dan ubat.

Beberapa Makanan & ndash; Interaksi Dadah

Makanan yang tinggi tyramine, termasuk banyak keju (seperti diproses, cheddar, biru, brie, mozzarella, dan Parmesan), yogurt, krim masam, daging sembuh (seperti sosej dan salami), hati, ikan kering, kaviar, alpukat, pisang, ekstrak ragi, kismis, sauerkraut, kicap, kacang fava, wain merah, bir tertentu, dan produk yang mengandungi kafein. Inhibitor Mono Amine Oxidase (MAO) (cth. phenelzine, tranylcypromine)

Inhibitor Mono Amine Oxidase (MAO) (cth. phenelzine, tranylcypromine) Mono Amine Oxidase (MAO) inhibitors (seperti phenelzine, tranylcypromine )

Makanan
Ubat
Interaksi
Sebarang makanan Bisphosphonates Makanan, walaupun jus oren, kopi, atau air mineral, boleh mengurangkan penyerapan dan keberkesanan ubat ini.
Makanan tinggi vitamin K (seperti brokoli, tumbuhan brussel, bayam dan kale) Antikoagulan Makanan sedemikian boleh mengurangkan keberkesanan antikoagulan (seperti warfarin) yang meningkatkan risiko pembekuan. Pengambilan makanan sedemikian sepatutnya terhad, dan amaun yang dimakan setiap hari harus tetap tetap.
Jus limau gedang, Pomelo dan Seville Oranges (Buah Jeruk)
 • Benzodiazepin tertentu (seperti triazolam)
 • Penyekat saluran kalsium (seperti felodipine, nifedipine, dan nisoldipine)
 • Cyclosporine Estrogen dan kontraseptif oral
 • Statin tertentu (seperti atorvastatin, lovastatin, dan simvastatin)
Jus jeruk mengandungi furanocouramins yang boleh menghalang enzim cytochrome P450 yang terlibat dalam metabolisme dadah dan dengan itu meningkatkan kesan ubat tertentu.
Oatmeal Digoxin Serat dalam oatmeal dan bijirin lain, apabila digunakan dalam jumlah besar, dapat mengganggu penyerapan digoxin.
Makanan yang tinggi tyramine, termasuk banyak keju (seperti diproses, cheddar, biru, brie, mozzarella, dan Parmesan), yogurt, krim masam, daging sembuh (seperti sosej dan salami), hati, ikan kering, kaviar, alpukat, pisang, ekstrak ragi, kismis, sauerkraut, kicap, kacang fava, wain merah, bir tertentu, dan produk yang mengandungi kafein. Makanan ini mengurangkan keberkesanan dadah. Sakit kepala yang teruk dan peningkatan yang mungkin membawa maut dalam tekanan darah (krisis hipertensi) boleh berlaku jika orang yang mengambil inhibitor MAO (yang paling kerap digunakan untuk merawat kemurungan) memakan makanan ini. Makanan ini mesti dielakkan.
Kalsium atau makanan yang mengandungi kalsium, seperti susu dan produk tenusu lain. Tetracycline Makanan ini dapat mengurangkan penyerapan tetracycline.
 • Baca label preskripsi pada bekas.
 • Baca semua arahan, amaran dan langkah berjaga-jaga interaksi yang dicetak pada label dan pakej ubat.
 • Sekiranya anda tidak faham sesuatu, tanya doktor atau ahli farmasi anda.
 • Ambil ubat dengan segelas air kosong, kecuali jika doktor memberitahu anda secara berbeza.
 • Jangan kacau ubat ke dalam makanan anda atau campurkan minuman panas kerana ini mungkin mengubah cara ubat berfungsi.
 • Jangan minum sebarang ubat dengan minuman beralkohol.
 • Sekiranya anda mempunyai alahan terhadap sebarang makanan atau dadah, sila maklumkan kepada doktor anda.
 • Jika anda mengambil lebih dari satu ubat, sila berjumpa doktor anda dengan sebarang langkah berjaga-jaga dan kemungkinan interaksi antara ubatan.

Memilih Makanan Yang Selamat

Memilih makanan yang selamat penting untuk mengelakkan keracunan makanan.

Pilih bahan mentah yang SEGAR:

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan
  • Tidak layu, kecut, bertukar warna dan busuk
 • Ikan
  • Kulit yang bersinar dan berwarna terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal
  • Cerah dan matanya tidak tenggelam
  • Segar dan insangnya berwarna merah cerah (bukan perang atau kering)
  • Tidak berbau busuk
  • Isi yang kenyal
 • Udang
  • Tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok-tompok hitam
  • Tidak berbau busuk
 • Daging
  • Segar dan tidak berselaput
  • Tidak busuk
 • Unggas
  • Segar
  • Tidak busuk dan tidak bertukar warna
  • Lihat kepada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya
 • Telur
  • Tidak retak atau bocor
  • Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada kulit telur
 • Bijirin/kekacang
  • Tidak berkulat
  • Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing
  • Tidak dicampur dengan bahan lain yang lebih murah

Pilih makanan yang SELAMAT:

 • Makanan dalam tin
  • Tin itu tidak kemek, kembung atau berkarat
  • Tudungnya tidak kembung
  • Tidak bocor
  • Belum tamat tarikh luput
 • Makanan yang dibungkus
  • Tidak bocor atau kotor
  • Tidak menggunakan bahan bercetak (majalah dan surat khabar) untuk membungkus.

Pilih makanan yang telah DIMASAK dengan SEMPURNA:

 • Daging yang telah dimasak dengan sempurna, berwarna perang di bahagian dalamnya
 • Ayam yang telah dimasak mempunyai jus yang berwarna jernih dan tidak berwarna merah jambu apabila dicucuk dengan garfu
 • Ikan yang telah dimasak mesti mudah dipisahkan isi dari tulang dan tidak berwarna merah jambu
 • Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar

Pilih makanan yang BARU DIMASAK:

 • Elakan dari memakan makanan yang disediakan terlalu awal dari masa untuk dimakan
 • Lebih baik untuk makan sebaik sahaja selepas dimasak
 • Panaskan dengan sempurna makanan yang telah dihidangkan untuk beberapa lama

Pilih makanan yang DISIMPAN dengan BETUL

 • Bahan mentah yang mudah busuk (daging, ayam dan ikan) sepatutnya disimpan pada suhu yang betul
 • Makanan yang telah dimasak tidak disimpan bersama dengan bahan mentah
 • Elakkan dari membiarkan makanan terhidang pada suhu bilik terlalu lama (lebih dari 4 jam)
 • Bungkus atau tutup makanan untuk disimpan
 • Makanan yang sedia untuk dimakan yang dipamerkan harus ditutup dengan sempurna

Pilih TEMPAT makan yang BERSIH:

 • Tidak terlalu hampir dengan jalan raya dan laluan yang sibuk
 • Jauh dari tempat ternakan haiwan, parit atau tangki septik
 • Ada keperluan asas seperti air yang bersih untuk membasuh, elektrik, tempat membuang sampah yang betul dan tandas yang bersih
 • Menyediakan tempat untuk membasuh tangan dan sabun
 • Menggunakan gelas dan pinggan yang bersih dan tidak pecah atau retak
 • Elakkan gerai jalanan yang tidak bersih
 • Tempat penyediaan makanan yang selamat dan bersih
 • Bebas dari haiwan seperti kucing, anjing, tikus, lalat, serangga, burung dan pepijat
 • Utamakan premis yang mempunyai pengesahan dari pihak berkuasa tempatan sebagai bersih dan selamat

Pilih premis makan yang mengutamakan KEBERISHAN DIRI dan PENGENDALIAN MAKANAN yang betul:

 • Memakai pakaian yang betul dan bersih
 • Memakai penutup kepala
 • Mengutamakan kebersihan diri (kuku yang bersih dan pendek), tidak merokok, meludah, batuk ke arah makanan, tidak menggunakan tangan untuk menyentuh makanan, menggunakan tuala yang bersih, tidak menjilat dan menggunakan jari untuk merasa
 • Tidak menyediakan makanan berhampiran dengan tandas atau longkang
 • Menggunakan tuala yang berbeza untuk mengeringkan tangan, mengelap meja dan peralatan

Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri yang terdekat.

Panduan Untuk Menyimpan Makanan Dengan Selamat

Jika makanan tidak disimpan dengan selamat, ia akan menjadi tempat untuk bakteria membiak dan perubahan kimia akan berlaku. Cara menyimpan makanan yang betul adalah penting kerana:

 • Untuk memastikan makanan berada dalam keadaan yang selamat sehingga dimakan
 • Untuk mengekalkan rupa dan rasa makanan tersebut
 • Untuk kesedapan makanan tersebut
 • Untuk mengekalkan khasiat makanan tersebut

Makanan perlu disimpan pada suhu yang betul, persekitaran yang bersih dan dimakan sebelum tarikh luput.

 • Menyimpan dengan betul akan membantu untuk meminimakan makanan menjadi basi, tercemar dan membazir.
 • Makanan yang telah dimasak boleh menjadi tercemar walaupun bercampur dengan sedikit sahaja bahan mentah.
 • Menyimpan dalam peti sejuk adalah cara yang mudah dan selamat untuk menyimpan makanan untuk tempoh yang singkat.
 • Jangan basuh sayur-sayuran hijau sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
 • Simpan mentega atau marjerin berasingan dari ikan dan buah-buahan kerana ia boleh berubah dengan bau tersebut.
 • Jangan bekukan kembali makanan selepas dinyahbekukan.
 • Simpan telur dan yang berasaskan telur berasingan dari bawang kerana ia boleh berubah dengan bau bawang.
 • Makanan untuk bayi mesti segar dan buang lebihan makanan tersebut (ia tidak sepatutnya disimpan langsung).
 • Baca label pada pembungkus/bekas makanan untuk cara menyimpan sebelum dan selepas membukanya.

Ada beberapa cara untuk menyimpan makanan:

 • Penyejukan
 • Pembekuan
 • Penyimpanan pada suhu bilik

Cara untuk menyimpan makanan bergantung kepada jenis makanan.

Ikuti peraturan berikut untuk menyimpan makanan di dalam peti sejuk:

Anda PERLU:

 • Simpan semua makanan yang telah dimasak di dalam bekas yang bertutup, beg plastik yang bertutup, di bungkus dengan plastik nipis atau kertas aluminium. (Kenapa? Ini akan mengurangkan pengeringan, pencemaran, perubahan bau dan tumpah)
 • Simpan makanan yang telah dimasak di bahagian atas dan bahagian yang berbeza dengan yang mentah (Kenapa? Bahan mentah seperti daging mentah dan sayur-sayuran biasanya mengandungi bakteria yang merbahaya yang boleh mencemar makanan yang telah dimasak dan menyebabkan keracunan dan basi)
 • Simpan bahan mentah yang mungkin akan tumpah di dalam bekas. Letakkan di bahagian bawah peti sejuk (Kenapa? Tumpahan dari bahan mentah boleh mencemar makanan yang telah dimasak)
 • Simpan telur dan makanan yang berasaskan telur di bahagian yang lebih sejuk (Kenapa? Ini adalah kerana suhu yang lebih rendah melembapkan pembiakan bakteria)
 • Bungkus sayur-sayuran dengan bekas plastik yang berlubang (Kenapa? Ini akan mengurangkan kehilangan air dan untuk peredaran udara)
 • Letak sayur-sayuran dan buah-buahan di bahagian bawah peti sejuk (Kenapa? Untuk mengelakkan ianya rosak oleh pembekuan)

Anda JANGAN:

 • Menyimpan makanan dalam tin yang telah dibuka dalam peti sejuk. Pindahkan makanan tersebut ke dalam bekas plastik atau kaca sebelum disimpan ke dalam peti sejuk (Kenapa? Jika disimpan dalam tin yang asal, kandungannya akan bertindak balas dengan logam tin tersebut apabila terdedah ke udara)
 • Simpan makanan yang panas ke dalam peti sejuk (Kenapa? Makanan yang panas perlu disejukkan dulu sebelum disimpan untuk menghalang pertambahan kelembapan dan mengekalkan suhu di dalam peti sejuk)
 • Padatkan rak-rak di dalam peti sejuk (Kenapa? Ini adalah untuk membolehkan udara yang sejuk beredar dengan baik di dalam peti sejuk)
 • Menyimpan daging, ikan dan unggas di dalam peti sejuk lebih dari 3 hari (Kenapa? Kandungan protein dan kelembapan yang tinggi di dalam makanan tersebut akan menggalakkan pembiakan bakteria dan menjadi busuk)
 • Menyimpan makanan atau lebihan makanan lebih dari 5 hari.

Menyimpan pada suhu yang mengekalkan makanan dalam keadaan beku. Makanan yang disimpan dalam bahagian beku boleh disimpan untuk tempoh yang lebih lama.

Ikuti peraturan berikut untuk menyimpan makanan di bahagian beku:

Anda PERLU:

 • Simpan daging, ayam dan ikan dalam bekas , beg plastik yang kedap udara atau dibungkus dengan pembungkus polyethylene. (Kenapa? Untuk menghalang kehilangan kelembapan dan untuk mengelakkan pencemaran bahan makanan lain dengan baunya)
 • Potong daging dan ayam kepada bahagian yang lebih kecil (Kenapa? Bahagian yang lebih kecil akan lebih mudah dibekukan dalam masa yang singkat)
 • Bungkus makanan dengan lapisan plastik atau beg beku sebelum disimpan ke dalam bahagian beku peti sejuk
 • Basuh daging, ikan dan ayam dengan sempurna sebelum disimpan di dalam peti beku

Anda JANGAN:

 • Menyimpan buah-buahan atau sayur-sayuran di dalam bekas beku (Kenapa? Suhu pada tahap beku akan merosakkan tisu buah-buahan dan sayuran)
 • Masukkan ramuan ke dalam ayam sebelum disimpan. Masukkan ramuan hanya apabila ingin dimasak. (Kenapa? Peti sejuk di rumah tidak cukup sejuk untuk membekukan daging unggas yang disumbat itu dalam masa yang singkat)
 • Menyimpan padat bahagian beku peti sejuk anda. (Kenapa? Untuk membenarkan udara sejuk mengalir)
 • Membekukan makanan dalam tin. (Kenapa? Pada tahap beku kandungan dalam tin itu akan mengembang dan keadaan ini akan merosakkan tin tersebut dan menyebabkan ia tumpah)

Ikuti cara-cara berikut untuk menyimpan makanan pada suhu bilik:

Anda MESTI:

 • Menyimpan makanan kering seperti tepung, gula, beras dan serbuk teh di dalam bekas yang bertutup rapat. (Kenapa? Untuk menghalang pencemaran oleh serangga dan tikus)
 • Simpan makanan dalam tin di tempat yang sejuk
 • Simpan sayuran seperti ubi kentang dan bawang di tempat yang sejuk dan kering, jauh dari sinaran langsung matahari untuk menghalang makanan tersebut dari bercambah
 • Simpan susu yang telah dinyahkuman atau UHT di tempat sejuk. Simpan di dalam peti sejuk apabila telah dibuka dan habiskan dalam masa seminggu.
 • Simpan roti pada suhu bilik di dalam bekas yang bersih, kering dan berangin.
 • Simpan tepung dalam bekas asalnya di tempat yang sejuk, kering dan berangin. Jangan campur tepung yang lama dengan yang baru
 • Simpan buah-buahan yang belum masak seperti pisang pada suhu bilik
 • Jauhkan makanan dari dinding dan paip-paip bagi mengelakkan dicemari oleh tikus dan serangga.
 • Pastikan kabinet untuk menyimpan makanan bersih, kering dan berangin

Anda JANGAN:

 • Menyimpan makanan bersama-sama dengan bahan kimia, ubat-ubatan dan racun seperti racun serangga, racun rumpai, racun tikus, peluntur dan sabun
 • Biarkan makanan yang telah dimasak terhidang lebih dari 4 jam pada suhu bilik

Cara Membasuh Tangan yang Betul

Tangan anda mungkin kelihatan bersih, tetapi ini tidak bermakna ianya bersih. Basuh tangan dengan betul dan sempurna dengan air dan sabun:

 • Sebelum dan selepas mengendalikan makanan
 • Selepas menggunakan tandas
 • Selepas mengendalikan sisa makanan
 • Selepas menghembus hingus
 • Selepas mengendalikan bahan yang beracun dan merbahaya

Basuh dengan sabun untuk membersihkan tangan dari bakteria dan kotoran.

Terdapat tujuh (7) langkah yang perlu diikuti untuk membasuh tangan dengan betul:

 • Pertama – Basuh tangan dengan sabun dan air yang bersih yang mencukupi
 • Kedua – Gosok tapak tangan
 • Ketiga – Gosok setiap jari dan celah-celah jari
 • Keempat – Gosok kuku pada tapak tangan
 • Kelima – Gosok belakang tangan
 • Keenam – Bilas dengan air bersih yang mencukupi dengan sempurna
 • Ketujuh – Keringkan tangan dengan tuala yang kering dan bersih atau dengan udara kering.

Penyediaan Makanan Yang Selamat

Makanan yang selamat ialah makanan yang bebas dari pencemaran. Penyediaan makanan yang selamat adalah penting untuk mencegah keracunan makanan.

 • Bakteria keracunan makanan boleh dipindahkan kepada orang lain dalam sesuatu masa.
 • Bakteria keracunan makanan ini boleh ditemui di hidung, mulut, tangan, usus dan luka yang dijangkiti kuman
 • Bakteria keracunan makanan ini boleh disebarkan oleh orang yang menyediakan makanan melalui bersin, batuk ke dalam makanan dan dengan menyentuh makanan.
 • Kebanyakan wabak keracunan makanan timbul akibat dari pencemaran makanan semasa makanan disediakan oleh orang yang menyediakan makanan tersebut

Anda PERLU:

 • Menjaga kebersihan diri
 • Basuh tangan dengan betul, terutama sekali:
  • Selepas keluar dari tandas
  • Mengendalikan sisa makanan
  • Selepas makan, merokok atau menghembus hidung
  • Selepas mengendalikan bahan mentah dan sebelum menyajikan makanan
 • Pastikan kuku sentiasa bersih dan pendek
 • Pakai pakaian yang bersih dan penutup kepala
 • Balut luka dengan pembalut luka yang kalis air
 • Tanggalkan semua perhiasan seperti cincin, gelang dan jam tangan sebelum menyediakan makanan
 • Amalkan tabiat yang sihat apabila menyediakan makanan
 • Gunakan sudu, garpu atau penyepit (tong) untuk menyajikan makanan
 • Gunakan kain/tuala yang berasingan untuk mengelap tangan, meja dan peralatan makan
 • Gunakan papan pemotong yang berasingan untuk bahan mentah dan yang telah dimasak

Anda JANGAN:

 • Meludah, mengorek hidung atau telinga semasa menyediakan makanan
 • Makan, merokok atau mengunyah gula-gula getah atau sirih semasa menyediakan makanan
 • Batuk atau bersin ke arah makanan
 • Menyentuh bahagian dalam permukaan pinggan, cawan atau gelas semasa menghidang makanan.
 • Menjilat jari semasa menyediakan makanan
 • Menggaru kepala semasa menyediakan makanan
 • Menghembus hidung ke dalam beg, pembungkus atau bekas yang digunakan untuk makanan dan minuman
 • Merasa makanan dengan jari atau sudu yang tidak dibasuh
 • Menggunakan tangan untuk menyajikan makanan
 • Menggunakan bahan bercetak seperti kertas surat khabar untuk membungkus makanan
 • Menggunakan peralatan seperti pinggan, cawan dan piring yang pecah, retak atau rosak

Keracunan Makanan oleh Bakteria Escherichia Coli

Bakteria dari saluran pemakanan iaitu Escherichia coli. Bakteria ini mengeluarkan sejenis toksin yang tahan suhu panas.

 • Makanan berasaskan daging seperti burger yang separuh masak
 • Keju
 • Cendol
 • Makanan segera
 • Minuman yang tercemar
 • Makanan yang tidak dimasak dengan sempurna
 • Air yang tercemar
 • Pencemaran silang dari daging mentah kepada makanan yang telah dimasak
 • Cirit birit berdarah
 • Sakit perut yang teruk
 • Loya

Dalam kes yang sangat teruk, kesan dari keracunan makanan oleh bakteria Escherichia coli boleh menyebabkan radang usus terutama sekali pada kanak-kanak dan warga tua dan sindrom Haemolytic Uraemic malah boleh juga menyebabkan kematian.

Antara 6 jam ke 3 hari (biasanya 10 -15 jam)

 • Masak daging dengan sempurna (pada suhu lebih dari 75°C)
 • Gunakan air yang bersih
 • Masak dengan sempurna

Keracunan Makanan oleh Bakteria Campylobacter

Campylobacter jejuni.

 • Usus haiwan
 • Air yang tercemar
 • Susu mentah
 • Daging unggas (ayam, itik dan burung)
 • Hati
 • Kerang mentah
 • Cendawan
 • Air yang tercemar
 • Makanan yang tidak dimasak dengan sempurna
 • Air yang tercemar
 • Pencemaran silang dari daging mentah ke makanan yang telah dimasak
 • Susu yang tidak dipasturkan dengan betul
 • Cirit birit yang berdarah
 • Sakit perut
 • Sakit kepala
 • Muntah-muntah

Antara satu hingga sepuluh hari (biasanya 2 - 5 hari).

 • Asingkan makanan yang mentah dan yang telah dimasak
 • Masak dengan sempurna sajian berasaskan daging dan unggas

Keracunan Makanan oleh Bakteria Bacillus Cereus

Bacillus cereus.

 • Alam sekitar
 • Debu dan tanah
 • Rempah-ratus
 • Nasi
 • Nasi goreng
 • Makanan bijirin
 • Puding
 • Sayur-sayuran
 • Makanan berasaskan daging
 • Makanan berkanji
 • Kaedah penyimpanan dan hidangan selepas makanan dimasak yang tidak betul
 • Menyajikan makanan di suhu bilik terlalu lama
 • Lebihan makanan atau makanan yang telah dimasak tidak dipanaskan dengan sempurna
 • Rasa loya dan muntah-muntah
 • Sakit perut
 • Cirit-birit

Antara 1 -6 jam (jenis akut, biasanya antara 1 -3 jam) dan antara 12-24 jam (jenis lewat).

 • Panaskan makanan dengan sempurna sehingga susu didih
 • Simpan lebihan makanan di dalam peti sejuk
 • Jangan biarkan makanan terhidang lebih dari 4 jam pada suhu bilik

Keracunan Makanan oleh Bakteria Vibrio Parahaemolyticus

BakteriaVibrio parahaemoliticus.

Makanan mentah dan tidak cukup masak:

 • Makanan laut dan bercengkaran
 • Hasil laut (ikan dan udang)

Pencemaran silang antara makanan laut mentah dengan makanan yang telah dimasak

 • Cirit birit dan sakit perut
 • Loya
 • Pening kepala dan demam

Jangkitan bemula 4 jam - 30 jam (kebiasaanya 12 -24 jam) selepas pendedahan kepada makanan tercemar

 • Masak makanan laut dengan sempurna.
 • Elak pencemaran silang antara makanan mentah dengan makanan yang telah dimasak.
 • Basuh dengan air bersih makanan laut seperti ikan dan udang dengan betul.
 • Asingkan penyimpanan makanan mentah dan makanan yang telah dimasak.

Keracunan Makanan Oleh Bakteria Staphylococcal

Staphylococcus aureus. Bakteria ini mengeluarkan sejenis toksin yang tahan suhu panas.

Manusia. Biasanya ditemui di :

 • Hidung dan cairan dari hidung (hingus)
 • Telinga
 • Kulit
 • Rambut
 • Luka yang dijangkiti bakteria staphylococci
 • Makanan yang disediakan secara tidak bersih
 • Daging dan hasil daging
 • Daging unggas seperti ayam dan itik
 • Sambal udang
 • Nasi lemak
 • Bihun goreng
 • Susu dan hasil tenusu
 • Pulut kuning
 • Pengendalian makanan yang tidak bersih
 • Makanan yang ditinggalkan terlalu lama pada suhu bilik
 • Sakit perut yang memulas
 • Muntah-muntah yang teruk
 • Pitam
 • Loya

Antara satu ke lapan jam (biasanya 2 - 4 jam)

Orang yang mengalami keracunan makanan atau gejala dan tanda keracunan makanan (cirit-birit) atau luka yang dijangkiti kuman tidak sepatutnya mengendalikan makanan.

Amalkan cara pengendalian makanan yang bersih.

Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella

Bakteria dari kumpulan Salmonella yang berpunca dari:

 • Usus manusia dan haiwan (terutamanya usus ayam)
 • Haiwan perosak (tikus, lipas dan lalat)
 • Haiwan liar
 • Daging unggas dan yang berasaskan unggas
 • Telur dan hasil telur
 • Susu dan hasil tenusu
 • Hasil tenusu (keju, krim, kastard)
 • Makanan tercemar samada semasa penyimpanan atau semasa penyediaan.
 • Pengendali makanan yang dicemari oleh haiwan (tangan ke mulut)
 • Demam
 • Cirit birit
 • Sakit perut
 • Muntah-muntah
 • Loya
 • Sakit kepala

Antara 6 jam ke 72 jam (kebiasaannya 12 - 36 jam)

 • Masak daging, unggas dan telur dengan sempurna
 • Elakkan memakan daging atau stik yang mentah atau separuh masak
 • Gunakan peralatan yang berbeza (pisau, papan pemotong) untuk daging mentah dan yang telah dimasak
 • Simpan makanan mentah dan yang telah dimasak dalam bekas yang berbeza

Bakteria dan Keracunan Makanan

Bakteria adalah sejenis organisma yang sangat halus yang hanya dapat dilihat dengan mata kasar tanpa menggunakan mikroskop. Kebanyakan bakteria adalah tidak merbahaya, tetapi sebahagian lagi boleh menyebabkan makanan menjadi basi dan keracunan makanan Bakteria penyebab keracunan makanan boleh ditemui di mana-mana. Di antara sumber bakteria adalah:

 • Makanan mentah
 • Manusia
 • Serangga
 • Tikus
 • Haiwan peliharaan
 • Sisa makanan
 • Tanah
 • Udara

Makanan yang dicemari oleh bakteria keracunan makanan mungkin mempunyai rupa, rasa dan bau yang normal.

Jenis-jenis bakteria keracunan makanan:

 • Kumpulan Salmonella
 • Staphylococcus aureus
 • Escherichia coli
 • Baccilus cereus
 • Vibrio parahaemolyticus
 • Campylobacter

Keracunan Makanan

Keracunan makanan ialah apa jua penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar.

Dilaporkan bahawa terdapat 6624 kes keracunan makanan pada tahun 2003 (kadar insiden 26.44/100,000 penduduk).

Punca keracunan makanan:

 • Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus
 • Bahan kimia seperti racun serangga dan racun rumpai
 • Logam berat seperti tembaga, raksa dan plumbum
 • Tumbuhan dan hasil laut yang beracun seperti kulat, cendawan dan hasilan laut bercengkerang seperti kekerang

Tanda dan gejala keracunan makanan bergantung kepada :

 • Keracunan tersebut
 • Kuantiti/jumlah bakteria, virus atau agen penyebab toksin yang telah dimakan
 • Umur seseorang
 • Sistem ketahanan badan (imuniti) seseorang

Pesakit itu mungkin akan mengalami :

 • Rasa loya
 • Cirit-birit
 • Muntah-muntah
 • Sakit perut
 • Berpeluh/demam
 • Sakit kepala

Keracunan makanan boleh mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal. Ia juga boleh mengakibatkan kecacatan seperti lumpuh atau sakit sendi-sendi yang berpanjangan (kronik).

Antara sebab terjadinya keracunan makanan ialah:

 • Makanan ditinggalkan pada suhu bilik untuk tempoh yang lama (lebih dari 4 jam)
 • Makanan tidak dimasak dengan sempurna
 • Makanan tidak disimpan dengan baik (makanan yang mentah di disimpan bersama dengan makanan yang telah dimasak)
 • Makanan yang telah sejuk tidak dipanaskan dengan sempurna
 • Makanan yang beku seperti daging tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak
 • Memakan lebihan makanan secara terus tanpa dipanaskan dengan sempurna
 • Kaedah penyediaan makanan yang tidak bersih
 • Makanan tersebut disediakan oleh orang yang menghidapi atau pembawa penyakit yang disebarkan melalui makanan seperti typhoid dan taun

Cara-cara untuk mengelakkan keracunan makanan:

 • Sentiasa menjaga kebersihan
 • Basuh tangan dengan betul sebelum menyentuh makanan
 • Basuh tangan selepas keluar dari tandas
 • Basuh dengan bersih permukaan tempat makan atau penyediaan makanan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan
 • Pastikan kawasan dapur bebas dari serangga dan haiwan seperti tikus dan haiwan-haiwan yang lain
 • Sentiasa pisahkan makanan mentah dari yang telah dimasak:
 • Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dari yang telah dimasak
 • Gunakan peralatan seperti pisau dan papan pemotong yang berbeza untuk penyediaan makanan yang belum dimasak
 • Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah didalam bekas yang berbeza untuk mengelakkan dari pencemaran silang
 • Sentiasa masak dengan sempurna
 • Masak dengan sempuna, terutama sekali daging, ayam, telur dan makanan laut
 • Panaskan makanan atau lebihan makanan dengan sempurna
 • Sentiasa simpan makanan pada suhu yang betul
 • Jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik lebih dari 4 jam
 • Simpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi didalam peti sejuk
 • Sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih
 • Minum hanya air yang telah dimasak atau air minuman yang dibotolkan/berbungkus.
 • Pilih makanan yang segar dan berkhasiat
 • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam, salad)
 • Sentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan diluar
 • Hindari dari gerai/kedai makan yang kotor
 • Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
 • Simpan makanan yang disyaki untuk siasatan oleh Pegawai Kesihatan
 • Pastikan tiada orang lain makan makanan tersebut
 • Maklumkan dengan segera Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat

Pencemaran Plumbum Dalam Makanan

Plumbum merupakan logam berat yang boleh mencemari makanan dan mendatangkan masalah kepada kesihatan manusia dalam jangkamasa panjang akibat dari pengumpulan bahan cemar dalam badan. Secara semulajadi plumbum banyak terdapat dalam tanah, sumber air, habuk dan juga industri pembuatan cat.

Makanan termasuk buah kering boleh dicemari plumbum melalui:

(a) Faktor persekitaran-

 • Plumbum boleh wujud di dalam tanah di kawasan penanaman buah.
 • Plumbum wujud dalam habuk dan boleh mencemarkan buah semasa proses pengeringan di bawah matahari.

(b) Faktor semasa pemprosesan-

 • Penggunaan utensil/peralatan yang bukan stainless steel boleh menyebabkan migrasi plumbum ke dalam buah.
 • Penggunaan air yang tercemar dengan plumbum ketika proses mencuci utensil dan buah.
 • Proses pencucian buah secara rendaman (soaking) dengan air yang tercemar.

(c) Migrasi dakwat/cat dari label pembungkus.

(d) Pencemaran silang semasa pengangkutan (transportation) di mana bekas yang digunakan untuk mengangkut buah kering/makanan dicampuradukkan dengan bahan kimia yang mengandungi plumbum.

Kesan jangkamasa panjang akibat dari pengumpulan bahan cemar dalam badan yang mungkin berlaku adalah gangguan kepada sistem saraf dan perkembangan otak terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, paras plumbum produk makanan tidak boleh melebihi dari paras yang ditetapkan iaitu 2 bahagian sejuta (ppm) atau mg/kg.

Mana-mana pihak yang terlibat, jika disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh didenda tidak melebihi RM100, 000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Kurangkan PAH Dalam Makanan

PAH adalah singkatan kepada Polisiklik Aromatik Hidrokarbon. Ia merupakan bahan kimia yang terhasil melalui proses pembakaran terhadap makanan tinggi lemak pada suhu yang tinggi.

Terdapat banyak perkara yang mempenharuhi kandungan PAH dalam makanan seperti kaedah memasak atau pembakaran, suhu pembakaran, proses pengasapan, tahap pengasapan, kandungan lemak, pencemaran persekitaran dan sebagainya.

Makanan yang sering dikaitkan mengandungi PAH adalah makanan yang tinggi kandungan lemak yang dimasak secara panggang dan pengasapan.

PAH dikategorikan sebagai bahan karsinogenik dan boleh menyebabkan kanser. Pendedahan yang berterusan pada paras yang tinggi boleh mendatangkan risiko kesihatan kepada pengguna.

Diperingkat antarabangsa, Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additive (JECFA) telah menjalankan penilaian toksikologi ke atas kandungan PAH di dalam makanan dan mendapati tahap pendedahan risiko PAH terhadapa kesihatan adalah rendah.

Pihak KKM turut memantau kandungan PAH dalam makanan dan berdasarkan penilaian pendedahan risiko yang dijalankan, risiko terhadap kesihatan adalah rendah.

Kandungan PAH boleh dikurangkan dengan cara-cara berikut:

 • Elakkan membakar secara langsung dengan api. Gunakan alas atau balut dengan daun pisang, kertas kerajang (aluminium foil) semasa membakar atau menggunakan kuali.
 • Masak secara perlahan seperti menggunakan api yang kecil atau bara.
 • Buang/kurangkan lemak dalam makanan yang hendak dibakar.

Tidak. Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan orang ramai supaya mengamalkan cara hidup sihat dan makan makanan yang seimbang. Makanan yang dibakar juga boleh diambil secara sederhana.

Pengguna dicadangkan memilih makanan yang kurang berlemak, mengelakkan makanan yang dimasak secara langsung dengan nyalaan api semasa memanggang atau membakar dan memasak pada suhu yang rendah dengan tempoh masa yang panjang.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Berkenaan Aflatoksin?

Aflatoksin adalah kumpulan mikotoksin yang terbentuk secara semulajadi daripada kulat yang tertentu sahaja terutama sekali Aspergillus flavus dan Aspergillus parasiticus.

Keadaan yang boleh menyebabkan makanan dicemari Aflatoksin:

 • Makanan yang terdedah kepada kelembapan persekitaran yang tinggi dalam tempoh masa yang panjang.
 • Makanan yang disimpan dalam keadaan berlonggok atau disimpan dalam kuantiti yang banyak yang menghalang pengaliran udara yang baik.

Kekacang dan hasilannya seperti kacang tanah, mentega kacang, badam dan sebagainya.

 • Bijirin dan hasilannya seperti jagung, beras, gandum, sekoi, minyak kacang soya, minyak jagung, minyak biji matahari dan sebagainya.
 • Rempah-ratus seperti cili, lada hitam, kunyit, halia, ketumbar dan sebagainya.

Pendedahan terhadap Aflatoksin pada paras yang tinggi dan berpanjangan berkemungkinan boleh menyebabkan barah hati dan keracunan makanan (Aflatoksikosis).

Pengguna yang berisiko tinggi  terdedah kepada keracunan Aflatoksin adalah pengguna yang paling kerap mengambil makanan seperti kekacang dan hasilannya, bijirin dan hasilannya dan rempah-ratus. Ia juga lebih berisiko kepada seseorang yang berpenyakit hepar atau mempunyai jangkitan virus Hepatitis B.

Berdasarkan Peraturan-Peraturan Makanan 1985, kadar maksimum yang dibenarkan adalah:

 • Kacang tanah untuk diproses – 15 ug/kg cemaran Aflatoksin
 • Kacang tanah sedia dimakan – 5 ug/kg cemaran Aflatoksin
 • Susu – 0.5 ug/kg cemaran Aflatoksin
 • Lain-lain makanan – 5 ug/kg cemaran Aflatoksin atau mikotoksin lain

Peraturan yang ditetapkan lebih difokuskan kepada produk makanan yang berisiko tinggi dan kerap dicemari Aflatoksin. Makanan tersebut juga biasanya diambil dalam kuantiti yang banyak.

 • Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggalakkan orang ramai mengamalkan gaya hidup sihat, makan makanan yang seimbang dan diet yang sihat termasuklah buah-buahan dan sayur-sayuran. Kekacang dan bijirin juga boleh dimakan dalam jumlah yang sederhana.
 • Simpan makanan di tempat yang kering dan kedap udara mengikut arahan penyimpanan yang betul seperti dinyatakan pada label.
 • Sebelum membeli bijirin atau kekacang, pilihlah dengan berhati-hati.
 • Elakkan mengambil makanan yang menunjukkan tanda-tanda kerosakan seperti ditumbuhi kulat, perubahan ari segi fizikal dan sebagainya.
 • KKM sentiasa membuat pengawasan terhadap kumpulan makanan yang berisiko tinggi mengandungi Aflatoksin supaya ianya di bawah paras yang dibenarkan dan selamat.
 • KKM akan terus menjalankan kajian berkenaan Aflatoksin di dalam makanan yang terlibat. KKM juga sentiasa peka terhadap kajian-kajian yang dijalankan oleh pihak antarabangsa seperti CODEX, FAO, WHO USFDA dan sebagainya.
 • KKM akan memaklumkan kepada pengguna sebarang maklumat terkini berkenaan Aflatoksin.

Isu Buah Epal Granny Smith dan Gala Keluaran Syarikat Bidart Brothers, Bakersfield, California, Amerika Syarikat Dicemari Listeria Monocytogenes

Listeria monocytogenes adalah bakteria patogenik (berbahaya) yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan yang dikenali sebagai Listeriosis.

Kebiasaannya Listeria monocytogenes boleh mencemari bahan mentah seperti daging dan ayam, susu dan keju, buah-buahan dan sayur-sayuran apabila pengendalian makanan tidak mengambil berat faktor kebersihan (hygiene).

Makanan yang tercemar dengan Listeria monocytogenes berkemungkinan tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa ianya telah rosak secara fizikal (melalui penglihatan dan bau).

Listeria monocytogenes boleh membiak dengan baik pada suhu diantara 30°C hingga 37°C dan boleh membiak dengan lebih baik berbanding semua jenis bakteria yang lain pada suhu peti sejuk.

Listeriosis boleh menyebabkan demam kuat, sakit kepala yang teruk, kekejangan pada leher dan loya (nausea). Bagi wanita mengandung, warga emas dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah adalah tergolong dalam kumpulan yang berisiko.

Sehingga kini, tiada kes Listeriosis dilaporkan berlaku di Malaysia disebabkan memakan epal.

 • Di pasaran domestik, Kementerian Kesihatan telah mengenalpasti dua (2) pengimport di Sarawak yang mengimport epal jenis Granny Smith keluaran Syarikat Bidart Brothers, Amerika Syarikat yang hanya diedarkan di Sarawak.

 • Kementerian Kesihatan telah mengarahkan pengimport berkaitan memanggil balik (recall) buah epal tersebut dari pasaran di Sarawak dan buah epal yang terdapat di premis pengimport juga telah disita.

 • Dalam masa yang sama, Kementerian Kesihatan sedang menjalankan pemantauan di pasaran domestik dan pintu masuk.

Kementerian Kesihatan ingin menegaskan bahawa hanya epal Granny Smith dan Gala keluaran Syarikat Bidart Brothers, Califonia sahaja terlibat dalam isu ini. Epal jenis Granny Smith dan Gala keluaran syarikat selain dari Bidart Brothers, California dan juga epal jenis lain yang berada di pasaran tidak terlibat.

 • Pengguna dinasihatkan supaya tidak membeli dan makan epal Granny Smith dan Gala keluaran Syarikat Bidart Brothers, California.

 • Pengguna yang telah membeli epal Granny Smith dan Gala keluaran Syarikat Bidart Brothers, California atau merasa ragu-ragu dengan sumber epal tersebut dinasihatkan untuk tidak memakan epal berkenaan.  

 • Sesiapa yang sakit setelah memakan epal dinasihatkan mendapatkan rawatan perubatan.

 • Pengguna perlu membasuh buah-buahan segar dengan air yang bersih sebelum dimakan.

 • Sekiranya pengguna mempunyai sebarang pertanyaan, pengguna boleh mengajukannya kepada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM), Kementerian Kesihatan melalui laman web http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM www.facebook.com/bkkmhq atau menghubungi BKKM di talian 03-88833652/88833655. Talian ini dibuka dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang hari bekerja.

 • Penjual dinasihatkan tidak menjual epal Granny Smith dan Gala keluaran Syarikat Bidart Brother, California.

 • Peniaga buah epal dinasihatkan mempamerkan sumber epal dari negara asal.

Pencemaran Di (2-Ethylhexyl) Phthalate (DEHP) Didalam Makanan

 DEHP adalah sejenis bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan plastik untuk menjadikannya lebih lembut (flexible).

DEHP daripada pembungkus makanan plastik boleh berpindah (migrate) ke dalam makanan.

DEHP juga boleh hadir dalam persekitaran disebabkan oleh pengeluaran, pengangkutan, penyimpanan dan pemprosesan bahan plastik dan secara tidak langsung ia boleh mencemari rantaian makanan manusia.

Selain itu, makanan dicemari dengan DEHP kerana ia ditambah ke dalam clouding agent (sejenis aditif makanan) oleh syarikat pengeluar di Taiwan.

DEHP berkemungkinan boleh menyebabkan kanser ke atas manusia.

Produk yang terlibat adalah beberapa produk keluaran syarikat di Taiwan seperti sports drinks, jus buah-buahan, produk jeli, jem, yogurt dan clouding agent.

KKM telah mengenakan larangan pengimportan produk makanan keluaran Taiwan yang disahkan tercemar dengan DEHP ke negara ini. Bagi produk makanan keluaran Taiwan seperti sports drinks, jus buah-buahan, produk jeli, jem, yogurt dan clouding agent yang belum disahkan tercemar dengan DEHP, tindakan pemantauan dijalankan di pasaran tempatan dan pintu masuk.

Orang ramai tidak perlu khuatir akan keselamatan makanan yang diimport dari Taiwan memandangkan kawalan telah dikenakan ke atas makanan terbabit dari negara tersebut. Pengguna yang telah membeli produk makanan berkenaan keluaran Taiwan dinasihati tidak memakan produk tersebut.

Pengguna boleh mendapatkan maklumat berkaitan pencemaran DEHP di dalam makanan dengan menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM di talian 03-88833652/ 88833653 atau melayari laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM iaitu http://fsq.moh.gov.my atau www.moh.gov.my.

Pencemaran Bahan Radioaktif Dalam Makanan Yang Diimport Dari Jepun

Menurut Akta Perlesenan Tenaga Atom 1984, “bahan radioaktif” ertinya apa-apa bahan api nuklear, hasil radioaktif atau sisa radioaktif.

Pencemaran radioaktif boleh berlaku apabila debu atau cecair yang mengandungi bahan radioaktif termendap di tanah, air, makanan, kereta, peralatan malahan ke atas manusia.

Bahan mentah makanan seperti hasil pertanian, penternakan dan perikanan boleh dicemari oleh bahan radioaktif yang terdapat dalam persekitaran di sepanjang rantaian makanan. Makanan terproses pula boleh dicemari dengan bahan radioaktif melalui penggunaan bahan mentah tercemar dan air tercemar dalam pengeluaran makanan.

Kehadiran bahan radioaktif yang berlebihan boleh menyebabkan kanser dalam jangkamasa panjang. Kumpulan yang berisiko adalah seperti kanak-kanak, bayi, ibu mengandung, orang tua dan individu yang dikategorikan sebagai immunocompromised. Menurut Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) had dos yang selamat untuk orang awam adalah 1mSv setahun atau 0.5 μSv/jam.

Ya, makanan yang diimport dari Jepun yang sedia ada di pasaran adalah selamat.

Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Agensi Nuklear Malaysia akan sentiasa memantau dalam memastikan keselamatan makanan yang diimport dari Jepun.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menetapkan pemeriksaan tahap 5 iaitu Tahan, Uji dan Lepas terhadap produk makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ikan dan hasilan ikan serta hasilan ikan dan sebagainya yang diimport dari Jepun. Lanjutan dari itu bermula 15 April 2011 KKM akan mengenakan keperluan Sijil Radioaktif yang dikeluarkan oleh Competent Authority negara Jepun ke atas semua makanan yang diimport dari Jepun.

Kebanyakan negara menjalankan pemantauan ke atas produk makanan yang diimport dari Jepun terhadap bahan radioaktif.

Pengguna tidak perlu khuatir dengan makanan yang dijual di pasaran dan juga makanan yang diimport. KKM sentiasa memantau keselamatan produk makanan dari semasa ke semasa termasuk produk makanan yang diimport dari negara Jepun.

Maklumat terkini dan berkaitan boleh diperolehi dengan menghubungi talian 1800 88 7999 atau melayari laman web rasmi Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) iaitu www.aelb.gov.my atau laman web Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, www.iaea.org.

Melamine

Melamine adalah bahan organik yang antara kegunaannya ialah dalam pembuatan plastik, bahan pembersih, gam, baja dan lain-lain. Melamine adalah bahan yang tidak dibenarkan dalam semua makanan.

Ia ditambah secara sengaja untuk meningkatkan tahap nitrogen bagi mematuhi standard kandungan protein dalam susu. Penambahan Melamine dalam makanan adalah menyalahi undang-undang di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan- Peraturan Makanan 1985.

Kesan melamine secara langsung mengakibatkan iritasi apabila terhidu Dan bersentuhan dengan kulit atau mata. Pengambilan melamine melalui makanan boleh mengakibatkan kerosakan pada sistem pembiakan pembentukkan batu karang dalam ginjal dan pundi kencing. Ini boleh mengakibatkan kegagalan ginjal terutamanya kepada bayi.

*While there are no direct human studies on the effect of melamine data from animal studies can be used to predict adverse health effects. Melamine alone can causes bladder stones in animal tests. When combined with cyanuric acid, which may also present in melamine powder, melamine can form crystals that can give rise to kidney stones. (source: WHO)*
 
Melamine dalam makanan akan menjadi lebih bahaya jika bercampur dengan cyanuric acid iaitu sejenis bahan kimia yang terdapat secara semulajadi dalam makanan.

KKM ingin menegaskan bahawa tahap melamine yang dibenarkan (action level) ialah 1 mg/kg bagi makanan bayi dan 2.5 mg/kg atau 2.5 bahagian setiap juta (parts per million – ppm) bagi makanan lain. Jika produk makanan melebihi tahap tersebut, tindakan undang-undang akan diambil.

Sekiranya terdapat perlanggaran, tindakan tegas akan diambil dan akan didakwa di bawah Seksyen 13, Akta Makanan 1983 dan jika disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM 100,000.00 atau penjara selama tempoh tidak melebihi sepuluh (10) tahun atau kedua-duanya sekali.

Melamine ware seperti pinggan mangkuk, jug, cawan dan gelas banyak digunakan dalam penyediaan makanan di rumah, restoran dan kedai-kedai makan. Melamine ware diperbuat daripada melamine, urea, bahan organik dan formaldehid. Melamine merupakan tahan haba dan sangat stabil. Melamine ware mampu tahan pada haba yang lebih tinggi berbanding barangan plastik lain.
  
Terdapat beberapa kajian mengenai migrasi melamine yang telah dijalankan di peringkat antarabangsa. Keputusan menunjukkan terdapat migrasi melamine dari melamine ware pada paras yang rendah.European Union (EU) telah menetapkan Specific Migration Limit (SML) bagi melamine adalah 30 kg/mg (ppm). Kadar migrasi melamine meningkat pada suhu tinggi, keadaan berasid dan penggunaan melamine ware yang berulang kali. Sehubungan dengan itu, pengguna dinasihatkan supaya tidak menggunakanmelamine ware pada suhu yang ekstrem seperti di dalam oven dan ketuhar gelombang.

Pengharaman Botol Susu Bayi Polikarbonat Yang Mengandungi Bisphenol A

Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi.
 

Bekas makanan atau minuman yang biasanya diperbuat daripada polikarbonat adalah seperti botol menyimpan air (tumbler) dan bekas air guna semula.

Tidak. Botol susu bayi polikarbonat tidak mengandungi melamin.

Tidak. Perkakasan dan bekas makanan / minuman bayi biasanya diperbuat daripada bahan yang tidak mengandungi BPA seperti silikon, polypropylene, dan stainless steel.

Tindakan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat terutamanya untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi. Tindakan pengharaman ini juga diambil adalah berdasarkan penemuan dan perkembangan terkini. Walau bagaimanapun, pengguna yang masih menggunakan botol susu bayi polikarbonat di rumah perlu memeriksa keadaan botol susu tersebut dan sekiranya tiada calar atau rosak, ianya masih boleh digunakan mengikut panduan KKM. Jika ada calar atau rosak, pengguna perlu menukar botol susu bayi polikarbonat tersebut kepada botol susu yang bebas BPA bagi mengurangkan pendedahan terhadap BPA.

Tidak. Puting susu bayi biasanya diperbuat daripada bahan seperti silikon dan getah yang tidak mengandungi BPA.

Walaupun tarikh penguatkuasaan ke atas pengharaman botol susu bayi polikarbonat di pasaran adalah pada 1 Mac 2012, pengguna yang masih menggunakan botol susu bayi polikarbonat di rumah perlu memeriksa keadaan botol susu tersebut dan sekiranya tiada calar atau rosak, ianya masih boleh digunakan mengikut panduan KKM. Jika ada calar atau rosak, pengguna perlu menukar botol susu bayi polikarbonat tersebut kepada botol susu yang bebas BPA.

Negara-negara yang telah mengambil langkah awal mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand dan negeri New York di Amerika Syarikat. Perkembangan terkini adalah pengumuman pengharaman botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA oleh pihak Kesatuan Eropah.

Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran seperti yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) kaca dan lain-lain.

Bancuhan susu boleh disediakan terlebih dahulu di dalam bekas lain yang bersih dan selamat. Sebagai contoh, bagi bancuhan susu sebanyak 150ml, masukkan lebih kurang 100ml air panas ke dalam bekas lain yang bersih dan selamat dan tambahkan susu mengikut sukatan. Bila bancuhan susu menjadi suam, masukkan ke dalam botol susu bayi polikarbonat dan tambahkan air suam sehingga menjadi 150ml.

Pengguna disarankan mengikut langkah berjaga-jaga seperti berikut :

i. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada. Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.

ii. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.

iii. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.

iv. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

Namun begitu, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing.

Tindakan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat terutamanya untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi. KKM memberikan masa perubahan (transition period) secara berperingkat kepada semua pihak untuk ‘phasing out’ botol susu polikarbonat yang mengandungi BPA. Tindakan ini adalah selari dengan tindakan negara-negara lain yang telah mengharamkan BPA.

 • KKM mengambil keputusan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA berkuatkuasa 1 Mac 2012.
 • KKM memberikan tempoh masa satu (1) tahun kepada pihak industri untuk menghabiskan botol susu bayi polikarbonat yang sedia ada di pasaran tempatan.
 • KKM dengan kerjasama agensi seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan Kementerian Penerangan akan membuat hebahan secara meluas kepada kumpulan sasar serta mengedarkan bahan-bahan pendidikan kesihatan berkaitan perkara ini.

BPA boleh berpindah daripada botol susu polikarbonat ke dalam susu bayi seperti berikut:

 • Permukaan dalam botol susu bayi yang calar atau rosak.
 • Air panas dimasukkan terus ke dalam botol susu bayi

BPA diketahui boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon yang menyebabkan gangguan sistem fungsi tubuh.

Pengguna disarankan mengikut langkah berjaga-jaga seperti berikut :

Botol susu bayi polikarbonat ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:

a. Nombor 7

b. Nombor 7 dan PC

c. Nombor 7 dan ‘other’

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau ‘Bebas BPA’.

BPA ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar.

Berdasarkan kepada pengetahuan masa kini dan bukti saintifik dari negara maju lain, tiada kesan terhadap kesihatan. Sehubungan itu tiada keperluan untuk mengambil sebarang tindakan pengharaman ke atas bekas makanan atau minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat selain daripada botol susu bayi buat masa ini. Semua bekas makanan atau minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat perlu mematuhiMalaysian Standard MS 2234:2009 – Plastic Materials and Articles Intended to Come into Contact with Food, di mana specific migration limit (SML) bagi BPA adalah pada paras 0.6 mg/kg (sama seperti negara EU).

KKM akan terus memantau produk-produk bekas makanan dan minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat di pasaran tempatan serta mengikuti perkembangan saintifik antarabangsa dari masa ke semasa berkaitan isu BPA ini.

Logam Plumbum Dalam Buah Kering Dari Asia

Plumbum merupakan logam berat yang boleh mencemari makanan dan mendatangkan masalah kepada kesihatan manusia dalam jangkamasa panjang akibat dari pengumpulan bahan cemar dalam badan. Secara semulajadi plumbum banyak terdapat dalam tanah, sumber air, habuk dan juga industri pembuatan cat.

Pengimport atau agen yang mengimport produk terbabit diminta menghentikan pengedaran dan memaklumkan kepada PKD atau JKN berhampiran untuk tindakan seterusnya.

Penjual dinasihatkan untuk mengalihkan semua produk makanan yang terlibat dari ruang pamer jualan dan melaporkan kepada PKD atau JKN berhampiran sekiranya produk berkenaan terdapat di premis mereka.

Pengguna adalah dinasihatkan tidak membeli produk-produk yang terlibat.  Sekiranya terjumpa produk tersebut di pasaran tempatan, aduan boleh dibuat di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) atau Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) berhampiran.

Mana-mana pihak yang terlibat, jika disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh didenda tidak melebihi RM100, 000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

KKM akan terus menjalankan pemantauan untuk memastikan produk yang dicemari plumbum tidak terdapat dalam pasaran domestik. Sekiranya produk tersebut terdapat di pasaran, ianya akan disita dan sampel akan diambil untuk analisis plumbum. Jika paras plumbum produk makanan tersebut melebihi dari paras yang ditetapkan iaitu 2 bahagian sejuta (ppm) atau mg/kg di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, tindakan undang-undang akan dikenakan.

18 produk buah kering yang didapati mengandungi plumbum yang tinggi oleh pihak USFDA tidak diharamkan pengimportannya oleh Malaysia. Pihak KKM sedang mengambil tindakan dengan meletakkan pemeriksaan Tahap Lima (5) iaitu tindakan Tahan, Uji dan Lepas dalam Sistem Maklumat Keselamatan Makanan Malaysia (Food Safety Information System of Malaysia – FoSIM) untuk 18 produk tersebut di semua pintu masuk negara. Ini bermakna produk-produk berkenaan akan ditahan dan sampel akan diambil untuk analisis plumbum. Produk tersebut hanya dibenarkan masuk ke dalam negara sekiranya hasil analisis kandungan plumbum mematuhi paras maksimum dibenarkan.

Di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, paras plumbum produk makanan tidak boleh melebihi dari paras yang ditetapkan iaitu 2 bahagian sejuta (ppm) atau mg/kg.

Kesan jangkamasa panjang akibat dari pengumpulan bahan cemar dalam badan yang mungkin berlaku adalah gangguan kepada sistem saraf dan perkembangan otak terutamanya di kalangan kanak-kanak.

KKM akan terus menjalankan pemantauan untuk memastikan produk yang dicemari plumbum tidak terdapat dalam pasaran domestik. Sekiranya produk tersebut terdapat di pasaran, ianya akan disita dan sampel akan diambil untuk analisis plumbum. Jika paras plumbum produk makanan tersebut melebihi dari paras yang ditetapkan iaitu 2 bahagian sejuta (ppm) atau mg/kg di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, tindakan undang-undang akan dikenakan.

Produk tersebut merupakan produk import daripada Negara China, Taiwan dan beberapa negara Asia lain.

Makanan termasuk buah kering boleh dicemari plumbum melalui:
 
(a) Faktor persekitaran-
 • Plumbum boleh wujud di dalam tanah di kawasan penanaman buah.
 • Plumbum wujud dalam habuk dan boleh mencemarkan buah semasa proses pengeringan di bawah matahari.
(b) Faktor semasa pemprosesan-
 • Penggunaan utensil/peralatan yang bukan stainless steel bolehmenyebabkan migrasi plumbum ke dalam buah.
 • Penggunaan air yang tercemar dengan plumbum ketika proses mencuci utensil dan buah.
 • Proses pencucian buah secara rendaman (soaking) dengan air yang tercemar.
(c) Migrasi dakwat/cat dari label pembungkus buah kering.
 
(d) Pencemaran silang semasa pengangkutan (transportation) di mana bekas yang digunakan untuk mengangkut buah kering/makanan dicampuradukkan dengan bahan kimia yang mengandungi plumbum.

Berdasarkan kepada laporan daripada laman web USFDA pada 1 Oktober 2009 berkaitan isu Consumers Warned Not to Eat Certain Imported Dried Plums, beberapa produk buah kering, antaranya plum kering dan prun kering yang diimport daripada Negara China, Taiwan dan beberapa Negara Asia lain mengandungi plumbum melebihi paras yang yang dibenarkan oleh USFDA.

Maklumat terkini boleh diperolehi melalui laman web BKKM yang akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Garam Halus Beriodin / Garam Beriodin

Kementerian Kesihatan telah bersetuju untuk menangguhkan penguatkuasaan Peraturan 285, PPM 1985 berkaitan keperluan untuk Garam Halus Beriodin atau Garam Beriodin selama 3 bulan mulai 30 September 2020 dan aktiviti penguatkuasaan bagi pematuhan pada peraturan tersebut akan bermula sepenuhnya pada 1 Januari 2021.

i) Tidak perlu nyatakan “iodin” dalam senarai ramuan pada label selaras dengan Peraturan 11(1)(e), PPM 1985.

ii) Tidak perlu nyatakan “iodin” dalam maklumat pemakanan pada label selaras dengan Peraturan 18B, PPM 1985.

Ya, garam laut organik boleh dijual di Malaysia dengan mendapatkan bukti pengesahan organik daripada pihak berkuasa dari negara pengeksport terlebih dahulu.

Ya, ia masih perlu ditambah dengan iodin bagi mematuhi Peraturan 285, PPM 1985.

Hyperthyroidism bukanlah berpunca daripada pengambilan iodin yang berlebihan tetapi adalah masalah pada hormon. Oleh itu keselamatan adalah terjamin bagi pesakit hyperthyroidism untuk mengambil makanan yang mempunyai iodin. Hal ini membuktikan bahawa mewajibkan penggunaan garam beriodin tidak mendatangkan kesan kepada pesakit hyperthyroidism. Perkara ini telah disokong oleh wakil daripada Institut Pediatrik bahawa hyperthyroidism tidak berpunca daripada mengambilan iodin yang tinggi tetapi adalah berpunca daripada masalah hormon.

Pindaan peraturan ini adalah susulan daripada hasil dapatan Tinjauan Gangguan Akibat Kekurangan Iodin (IDD) Kebangsaan yang menunjukkan 48.2 peratus kanak-kanak sekolah rendah berumur 8-10 tahun mengalami masalah kekurangan iodin. Selain daripada itu, 2.1 peratus kanak-kanak mengalami masalah goiter. Bagi tinjaun melibatkan wanita hamil dan murid sekolah, pengambilan iodin juga tidak mencapai paras optimum. Oleh itu, pelaksanaan Pengiodinan Secara Universal di Malaysia (USI) dapat membantu meningkatkan pengambilan iodin di kalangan masyarakat memandangkan garam merupakan bahan asas yang digunakan di semua peringkat lapisan masyarakat tanpa mengira status pendapatan.

Iodin merupakan zat makanan yang diperlukan oleh tubuh badan manusia dalam kuantiti yang sedikit namun peranannya penting dalam proses sintesis hormon tiroid di kelenjar tiroid. Hormon ini bertanggungjawab dalam pertumbuhan, perkembangan dan kawalan proses metabolisma badan manusia di semua peringkat usia. Malah, keperluan zat iodin meningkat sebaik saja hamil. Zat iodin adalah penting dalam pembentukan otak janin terutama bagi perkembangan otak serta fungsi saraf selain bertujuan mencegah wanita hamil daripada masalah goiter dan hipotirodisme.

Tahap kandungan iodin mestilah tidak kurang 20mg/kg dan tidak lebih daripada 40mg/kg (20 – 40 mg/kg).

Kementerian Kesihatan telah bersetuju untuk menangguhkan penguatkuasaan Peraturan 285, PPM 1985 berkaitan keperluan untuk Garam Halus Beriodin atau Garam Beriodin selama 3 bulan mulai 30 September 2020 dan aktiviti penguatkuasaan bagi pematuhan pada peraturan tersebut akan bermula sepenuhnya pada 1 Januari 2021.

i) Kegagalan mematuhi pindaan Peraturan 285, PPM 1985 adalah satu kesalahan dan jika disabit kesalahan, pengilang dan penjual boleh dikenakan denda tidak lebih daripada sepuluh ribu ringgit atau penjara selama tempoh tidak lebih dari dua tahun; dan

ii) Pengeluaran kompaun juga boleh dikenakan bagi kesalahan di bawah Peraturan 9(a) dan Peraturan 11(1)(k), PPM 1985 bagi penjual yang masih menjual garam halus atau garam tanpa iodin dengan berat 20kg atau kurang.

Pembungkus sedia ada masih boleh digunakan bagi membungkus garam halus beriodin/garam iodin dengan syarat dilekatkan sticker label  "garam halus beriodin / garam iodin".

Garam tidak beriodin tersebut perlu ditambah dengan iodin sekiranya akan dijual dalam berat 20kg atau kurang.

Ya, masih terpakai bagi menjelaskan bagi menjelaskan standard yang perlu dipatuhi untuk garam halus termasuk yang melebih 20kg.

 

Hanya garam halus tanpa iodin dengan berat melebihi 20kg yang masih boleh dijual di pasaran.

Ya, untuk garam yg diimport dengan berat 20kg atau kurang juga perlu mematuhi pindaan peraturan 285, PPM 1985.

Pengiodinan Garam Secara Universal (Universal Salt Iodization, USI) merupakan  strategi utama yang telah dicadangkan oleh WHO, UNICEF dan ICCIDD (2007) dalam menghapuskan masalah gangguan akibat kekurangan iodin (Iodine Deficiency Disorder, IDD) di peringkat populasi. Ia dilaksanakan dengan menambah zat iodin ke dalam garam yang dijual dan dipasarkan kepada masyarakat secara menyeluruh. Sehubungan itu, pada November 2018, seluruh Malaysia telah diwartakan untuk menggunakan garam beriodin secara mandatori bagi kegunaan isi rumah dan akan mula berkuatkuasa mulai 30 September 2020.

Garam kegunaan isi rumah dipilih sebagai medium untuk melaksanakan proses pengiodinan kerana:

 • Bahan makanan asas yang digunakan oleh hampir setiap lapisan masyarakat tanpa mengira status ekonomi.
 • Kos pengiodinan garam adalah lebih murah berbanding kos fortifikasi makanan yang lain.
 • Penambahan iodin tidak memberi apa-apa perubahan kepada rupa, rasa dan bau apabila digunakan dalam masakan.

Pengiodinan garam ini juga telah mengambil kira strategi pengurangan garam Malaysia iaitu menyarankan penggunaan garam beriodin tidak melebihi 5 gram (1sudu teh) sehari selaras dengan saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

EN